Kezdőlap Események Borünnep a vizek városában

Borünnep a vizek városában

527
0
Hirdetés:

Nem csak a borok, a halételek is főszerepet kapnak augusztus 2 – 4. között Tatán, a Neszmélyi Borünnep és Halnapok rendezvényen.

Az Öreg-tó melletti helyszínen (Kastély tér) több mint 15 borász és pincészet borait ihatjuk az ízletes halételek mellé. A program péntek délután helyi együttesek fellépésével veszi kezdetét, majd a hivatalos megnyitó keretében felvonul a Zsigmond Király Borlovagrend.

A Tatát is magába foglaló Neszmélyi borvidék területén már a római korban is szőlő termett. Aztán több időszak volt, amikor nem termett – először a török hódoltság idején, később a filoxériajárvány miatt a századfordulón. 1959-ben a terület elvesztette a borvidéki rangot, de 1977-ben újra megszerezte. A borvidék története azonban sikerekben is gazdag: a XVIII-XIX. században külföldön is keresett volt a neszmélyi bor, mely magas savtartalmának köszönhetően jól viselte a hosszú szállítást. Erről a jellegzetesen savanykás ízről Széchenyi István is elismerően nyilatkozott.

A borünnep programjai az estékre koncentrálódnak – napközben érdemes felkeresnünk az Öreg-tó partján álló romantikus várat, a vizimalmokat, az egyedülálló ökoturisztikai Fényes Tanösvényt, ahol a karsztforrások lenyűgöző élővilágát kötélhídon és csónakkal járhatjuk be, vagy a rendezvényhelyszíntől fél órányi autóútra lévő Kamalduli Remeteséget.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház