Kezdőlap Cupákos Ti is emlékeztek a menzás bolognai spagettire? Mutatjuk a receptjét!

Ti is emlékeztek a menzás bolognai spagettire? Mutatjuk a receptjét!

5037
0
Forrás: Agrotrend
Hirdetés:

Bár a menzakajáról legtöbbször nincsenek jó emlékeinek, azért akadnak kivételek is: nekünk például ilyen a bolognai spagetti, amelynek bár semmi köze nincs az igazi olasz raguhoz, mi azért még így is szeretjük. 

Sok olyan étel létezik, amelyet számos tévhit övez, ilyen például a magyar bolognai is, amelyről sokan még mai napig azt hiszik, hogy az olasz verzió tökéletes mása. Nos, le kell hűtsük a kedélyeket: a magyar konyha által bolognai spagettinek nevezett fogásnak semmi köze nincs Bolognához, de még Olaszországhoz se.

A menzán azért előszeretettel készítették a “hamis” bolognait”, természetesen jóval leegyszerűsített formában. Szégyen, nem szégyen, mi még úgyis szerettük, de persze nem érdemes mindenben követni a menzai elődöt, legfőképpen az alapanyagok minőségében nem, ugyanis azokon valóban volt mit kifogásolni. Másrészről nekünk semmi bajunk nincs az egyszerűsített receptekkel – amilyen lényegében a bolognai is -, s bár igaz, hogy köszönő viszonyban sincs a Ragu alla bolognese-vel, mi azért gyakorta készítjük, már csak azért is, mert olasz rokona potom 2 óra főzési idővel készül, míg a magyaros bolognai tészta fél óra alatt kész.

Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor trappista sajttal szórnánk meg a menzás bolognai tetejét, de ezúttal térjünk le kicsit a megszokott útról: parmezánnal sokkal, de sokkal finomabb lesz még ez a hagyományos menzai koszt is.

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 cs spagetti tészta
  • bors
  • olaj
  • trappista sajt vagy parmezán

A hagymát finomra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a pirospaprikát, majd visszahelyezzük, és mehet rá a hús is.

Amikor a hús kifehéredik, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és ha levet eresztett, hozzáadjuk a karikákra vágott paradicsomot is.

Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a kész hússal összeforgatjuk. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk – lehetőleg parmezánnal, azzal ugyanis még finomabb a végeredmény.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház