Egyszerű, mégis nagyszerű köret a kapormártás. Savanykásan vagy édesen egyre megy, és még a pénztárcánkat sem terheli meg. Hoztunk hozzá két receptet!

Már kitárgyaltuk veletek a kapor jótékony hatásait, többek között a cukorbetegségben és a baktériumok elleni védekezésben nyújtott tulajdonságait. A kapormártás önmagában és köretként is megállja a helyét, de mártogatósként is állati finom. Lássuk!

Hagyományos kapormártás

Hozzávalók
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 evőkanál zsír
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 bögre húsleves (ha éppen nincs, használhatsz vizet, és ha van otthon, saját készítésű ételízesítőt)
  • só, fehér bors

A kaporszálak vastag szárairól leszedjük a leveleket, majd ezeket felaprítjuk. Ezután a zsírt egy edényben felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet és világos színűre lepirítjuk (gyakorlatilag rántást készítünk, csak valamivel többet). Most jöhet a felaprított kapor háromnegyede.

Felöntjük hideg húslevessel. Ha kaporfőzeléket szeretnénk, akkor sűrű legyen, kapormártás esetében picit hígabb. Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd felforraljuk és kész is!

Vajas kapormártás 

Hozzávalók

  • 1 db húsleveskocka
  • 1 csokor kapor
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors
  • 1/4 citrom leve
  • 1 kávéskanál cukor

A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízben.

A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük, majd apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd jöhet a liszt, amit világos színűre pirítunk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és összekeverjük vele.

Felöntjük a húsleves lével és a tejszínnel, majd állandó kevergetés mellett simára keverjük. Ezután ízlés szerint ízesítünk sóval, borssal, cukorral és a citromlével. Végül körülbelül 5 percig forraljuk! Jó étvágyat!