Kezdőlap Diéta & Egészség Néhány érv a bazsalikom mellett!

Néhány érv a bazsalikom mellett!

511
0
Hirdetés:

A bazsalikom mint fűszernövény hazánkban is közkedvelt. Gyógynövényként talán kevesen ismerik jótékony hatásait, pedig több is akad neki belőle!

Jó hír, hogy bazsalikomot ma már bárki nevelhet otthon is, a magját elvetve, vagy nagyobb szupermarketekben cserepes palántákkal is szaporíthatjuk ezt a klassz fűszer-és gyógynövényt. És, hogy miért is ennyire klassz?

Légzőszervi és emésztési bajokon is segít

Mára egyre gyakrabban kezdik használni a bazsalikomot légzőszervi megbetegedéseknél, például enyhíti a megfázást, a hörghurutot és az asztmarohamot. Emellett a bazsalikom a légutakat is fertőtleníti, nátha idején pedig segít kitisztítani a zsibongó fejet.

Emésztőrendszeri bajoknál is alkalmazhatjuk, enyhíti a hányingert, de mérsékli a székrekedést is. Sőt, fájdalmas menstruációnál is enyhíti a görcsöket.

Bazsalikom

Enyhíti a fejfájást

A bazsalikom tea képes enyhíteni a tenziós fejfájást. Javítja a sejtek oxigén ellátását és a vérkeringést. Sőt, nemcsak meginni tudjuk, hanem meleg borogatásként is alkalmazható fejfájásra.

Természetes szúnyogriasztó

Bár a téllel szemben nem kell tartanunk a szúnyogoktól, nem árt ha eszünkbe véssük, hogy a bazsalikom kiváló rovarűzőként is szolgál. Például, ha nyáron bazsalikomolajjal dörzsöljük be magunkat, akkor biztosra vehetjük, hogy elkerülnek minket a vérszívók!

A szépségápolásban sem ismeretlen

A bazsalikomolaj serkenti a vérkeringést, ezáltal feszesebbé teszi a bőrt, és visszaadja rugalmasságát. Érzékenyebb bőre inkább ne használjuk, valamint terhesség idején sem ajánlott. A bazsalikom olaja mindezek mellett idegnyugtató, és feszültségoldó hatással is bír.

Isteni segítség a konyhában

A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít. A paradicsomsaláta új életre kel tőle, de az olaszos szószok sem, lennének az igaziak e fűszer nélkül. Ha igazán inyencek  akarunk lenni, ne legyünk restek nyersen használni a bazsalikomot, főzéskor pedig csak az utolsó percekkor keverjük bele.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház