Egy igazi magyaros krumplileves recept mindig jól jöhet a konyhában. Nagyon tartalmas és finom, ha pedig még egy picit hűvösebb az idő, akkor különösen jól esik. 

Becsülni kell az egyszerű recepteket, főleg ha azokban nagyszerűség is rejlik. A jó öreg krumplileves szerintünk pont ilyen, már előre mindenki ott érzi a szájában az ízét. Bennünk kellemes emlékeket kelt, hiszen a nagyinál sokszor ettük főleg a téli időszakban, de nyaranta is gyakorta került az asztalra. Manapság már nem túl divatos étel, de annyira gyorsan megvan és finom is, hogy számunkra teljesen érthetetlen ez a mellőzöttség.

A krumplileves nagyon egyszerűen elkészíthető, maximum félóra alatt a tányérotokban lehet ez a csoda finom leves. Legfontosabb alkotóeleme természetesen a burgonya, de a kolbászról se feledkezzünk meg, ez adja meg igazi finom ízvilágát. Szerintünk mindenképpen megérdemli ez a leves, hogy visszakerüljön a köztudatba!

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg száraz, füstölt kolbász
  • 5 dkg petrezselyem
  • 5 dkg sárgarépa
  • 1,5 dl zsíros tejföl
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt bors

 

Az olajat felhevítjük egy fazékban, majd megpirítjuk rajta az apró kockákra vágott hagymát és a felkarikázott kolbászt. Ha már kezd üveges lenni a hagyma és a kolbász is elkezdett pirulni, akkor lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és elkeverjük.

Ezután hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, az apró kockákra vágott petrezselyemgyökeret és a répát, valamint a babérlevelet. Megsózzuk, megborsozzuk, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel.

Közepes lángon főzzük, amikor a burgonya már kezd puhulni, a keményítőt csomómentesre keverjük a tejföllel és hőkiegyenlítést végzünk. A forró levesből annyit merünk a tejfölhöz, hogy az is felmelegedjen, majd szűrőn át a levesbe keverjük. Halkan gyöngyöztetjük további 5 percig.

Forrón tálaljuk friss kenyérrel, ha savanykásabban szeretjük tehetünk hozzá egy kis ecetet.