Ha nincs sok időd naphosszat robotolni a konyhában Húsvétkor, vagy egyszerűen csak valami gyorsan bekapható finomságra vágysz, akkor a sonkatekercs variációink kihúzhatnak a csávából. A finomabbnál finomabb változatok tárháza itt is végtelen, mi most három félét mutatunk meg ebből!

A kaszinótojás és a franciasaláta mellett a sonkatekercsek is kötelező elemei a húsvéti hidegtálaknak. Nagyon könnyen összerakhatjuk őket, ráadásul díszíthetjük uborkával, friss petrezselyemmel vagy paprikakrémmel is.

Az elkészítésük pofonegyszerű, nálunk mégis bérelt helyük van ezidőtájt a hidegtálakon, csak győzzünk annyit készíteni, hogy elég legyen!

A lényeg, hogy mindig annyi szelet pulyasonka legyen, amennyi tekercset szeretnénk készíteni.

Az alábbi mennyiség körülbelül 6-6 tekercsre lesz elegendő.

Tormakrémes sonkatekercs

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg ecetes torma
  • 2,5 dkg liszt
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • só, bors ízlés szerint

tormás tekercshez a vajat felezzük meg, egyik részét egy lábasban olvasszuk fel. Keverjük bele a lisztet, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, de az fontos, hogy mindezt apránként tegyük, nehogy csomóssá váljon. Sóval, borssal ízesíthetjük ízlés szerint, majd tegyük picit félre, hogy kihűljön. A vaj másik felét a tormával összekeverjük, majd az egészet dolgozzuk bele a vajas masszába.

Tojásos sonkatekercs

  • 4 főtt  tojás
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt feketebors
  • fél kiskanál mustár
  • 1 csapott kiskanál porcukor
  • pár csepp citromlé

A tojásokat egy tálban villával összetörjük. A krémsajtot, a sót, a borsot, a mustárt, a porcukrot és a citromlevet hozzáadjuk, majd az egészet elektromos habverővel krémesre keverjük. Ha egy kicsit száraznak éreznénk, 1-2 evőkanál tejfölt vagy krémsajtot tehetünk még hozzá.

Sajtkrémes-uborkás sonkatekercs

  • 250 g mascarpone
  • 2 ek reszelt ecetes torma
  • 3 db  csemegeuborka
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Az uborkát apró kockákra vágjuk, majd a tormával együtt hozzákeverjük a mascarponéhoz. Sóval-borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk.

Ha nagyon szeretnénk akkor a krémeket habzsákba tölthetjük, de úgy is tökéletes, ha fogsz egy sonkát, fektessük le egy tányérra, majd egy kis kanállal adagoljuk a krémet a szélére. Igyekezzünk minél szorosabban feltekerni, hogy ne tudjon szétnyílni. Fogyasztás előtt célszerű néhány órára a hűtőbe tenni. 

Kép forrás: tesco.hu