Kezdőlap Cupákos A legényfogó leves klasszikus receptje

A legényfogó leves klasszikus receptje

12059
0
Hirdetés:

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út – legalábbis így tartja a mondás. A legényfogó leves azonban nem véletlenül kapta a nevét, van benne minden, mi szem szájnak ingere.

A legényfogó levesnek nincs kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi szokás. Ám mégiscsak van bennük valami közös, mégpedig a levest körülövező legenda, amely szerint, ha a lányos anyák el akarták kápráztatni a vőjelölt férfit, akkor ezt a levest készítették neki.

Bár az kérdéses, hogy sikerül-e elragadtatni a tartalmassal fogással a kiszemelt férjet, annyi viszont bizonyos, hogy a finom levest, nem csak a legényfogás alkalmával érdemes elkészíteni.

Hozzávalók

40 dkg csirkemell

30 dkg csirkemáj

20 dkg zöldborsó

20 dkg gomba

20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér

2 dl főzőtejszín

2 dl tejföl

2 fej vöröshagyma

olaj

fehér bors

2 dl húsleves (vagy 2 dl víz és 1 húsleveskocka)

1 teáskanál szárított tárkony

1 teáskanál citromlé

Kevés olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Ha kifehéredik, beletesszük az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket és a borsót (ha konzerv borsóból készül, később a gombával együtt adjuk hozzá). Megsózzuk, borsozzuk.

Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel és 2 dl húslével (ennek hiányában több vizet öntünk bele és egy húsleves kockát teszünk bele).

Ha minden belevaló megpuhult, hozzáadjuk a hússal azonos nagyságúra darabolt májat és forrástól számított 5 percig főzzük vele.

Végül belekeverjük az előzőleg simára kevert tejszínt és tejfölt. Egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges) ízesítjük, és újra felforrás után a tűzről levesszük. Néhány perc múlva belekeverjük a citromlevet (így nem rántja össze a tejfölt és tejszínt a levesben).

Kész is az isteni legényfogó leves. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Szép Világunk Magazin

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház