Kezdőlap Cupákos A világbajnok krumplipüré titka

A világbajnok krumplipüré titka

1421
0
Hirdetés:

A krumplipüré egy igazán remek, klasszikus köret, ám nem árt, ha odatesszük magunkat, amikor készítjük, ugyanis ég és föld a jó és rossz krumplipüré között a különbség. 

Még egy ilyen egyszerű étel esetén is sokat ronthatunk, és még ha nem is válik ehetetlenné az étel, egy-két apróságot azért érdemes figyelembe vennünk. Hiszen ki ne találkozott volna kemény és darabos krumplipürével, vagy éppen túlságosan ragacsossal? Egyik sem igazán finom, ugye?

Az első és egyik legfontosabb, hogy a krumplikat hideg vízben tegyük fel főni, és ne hámozzuk meg. A héjában főtt krumpli azért is jobb, mert a benne lévő tápanyagok jobban megmaradnak és így ízletesebb is lesz a belőle készült étel.

A vaj esetében szobahőmérsékletűt vagy hideget használjunk, míg a tej inkább langyos legyen. Ha tejföllel készítjük – mi például azt preferáljuk -, akkor nyugodtan használhatunk hideget.

Ja, és még egy dolog! Modern világ ide vagy oda, a krumplipürét csakis a hagyományos krumplinyomóval érdemes készíteni, hagyjuk a botmixert és a turmixot máskorra, ugyanis kifejezetten kellemetlen, gumiszerű állagot kapunk majd, ha azzal csináljuk.

Ami pedig felteszi az i-re a pontot: egy csipetnyi szerecsendió.

Hozzávalók

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, majd egy fazékba feltesszük annyi vízbe főni, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk.

Ha puha a krumpli, leszűrjük, megvárjuk míg kihűl, majd lehúzzuk a héját. Hozzáadjuk a vajat és krumplitörővel összetörjük.

Hozzákeverünk annyi forró tejet, amennyit felvesz. Ha szükséges, sózzuk még. Egy csipetnyi borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Sült hús vagy rántott hús mellé kiváló köret.

Borítókép forrása: Receptek könyve

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház