A franciák melegszendvicsénél elegánsabbat kitalálni sem lehetne: a Madame Croque nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hanem egy igazán laktató reggeli lakoma, amit a tetején csücsülő tükörtojás koronáz meg.
A Croque Madame abban különbözik párjától, Croque Monsieurtől, hogy előbbbire kalapként egy tükörtojás is kerül. Mindkettőre igaz azonban, hogy a sajt és a sonka mellett besamelmártás is kerül rájuk, éppen ezért inkább csak ráérős reggeleken álljunk neki elkészíteni őket.
Az arisztokrata szendvicsek a 20. század eleji, virágzó francia kávéházakban látták meg a napvilágot, és akkora népszerűségre tettek szert, hogy több francia író, például Marcel Proust is megemlíti őket egyik művében.
A Croque Madame alapvetően nem bonyolult, egyik legsarkalatosabb pontja pedig kétségkívül a sajt – amelyhez eredetileg többnyire az Emmentálit vagy a Gruyère-t használták, és a francia Comté is népszerű volt -, igyekezzünk inkább a közepesen kemény sajtok közül válogatni!
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 1.5 tk liszt
- 3 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 tk dijoni mustár
- 1 db tojássárgája
- 8 szelet kenyér
- 4 szelet sonka
- 8 szelet sajt
- 4 db tojás
- olaj
- metélőhagyma
Először elkészítjük a besamelt: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben pedig sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját.
A kenyérszeleteket közben világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd alaposan megkenjük a besamellel. 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk 2 szelet kenyérre, majd a másik két kenyérszeletet rájuk borítjuk, kicsit összenyomkodjuk, majd a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt, és még 1-1 szelet sajtot is teszünk a szenvicsekre.
A maradék vajat a szendvicsekre is morzsolhatjuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük őket.
Közben a 4 tojást pici olajon tükörtojásnak megsütjük, majd a kész melegszendvicsekre helyezzük. Ezután már nem maradt más hátra, mint hogy őrölt borssal és apróra vágott friss metélőhagymával megszórjuk.
Azonnal tálaljuk, salátát is kínálhatunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]