A sütőben sült krumplinak megvan a maga varázsa, ezt az élményt ráadásul tovább fokozhatjuk, ha meg is töltjük a burgonyákat. A sajttal töltött burgonya egyszerűsége ellenére is komplett és finom fogás.
A krumplis ételek örök kedvencek, hiszen többnyire kis energiabefektetéssel nagyon finom fogásokat készíthetünk. E hallatán elsőre a rakott krumpli, a burgonyapüré esetleg a sült krumpli ugrik be a többségnek, pedig akadnak ennél kevésbé ismert, ám annál ízletesebb verziók is, például a sajttal töltött sült burgonya.
A burgonyahajók elkészítése nagyon egyszerű: a burgonyákat először megfőzzük egészben, de nem kell meghámoznunk, úgyis mennek utána a sütőbe. Tuti tipp, hogy sütés előtt egy kis olívaolajjal vagy vajjal (esetleg mindkettővel) kenjük meg, úgy még krémesebb és illatosabb lesz a végeredmény.
Mi ezúttal vegetáriánus verziót hoztunk, de aki nagyon ragaszkodik a húsos fogásokhoz, az egy kis baconnel is megkoronázhatja a krumplikat.
Hozzávalók
- 4 darab burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 ízlés szerint só
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 150 milliliter tejföl
- 2 darab zöldhagyma
A közel egyforma méretű, nagyobb burgonyákat megmossuk, és egészben feltesszük sós vízben főni. Amikor már simán belemegy a villánk, akkor kész is a krumplink, melyet hideg vízbe téve hagyjuk hogy kihűljön.
Ezt követően a burgonyákat hosszában félbevágjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, megkenjük vajjal, majd ízlés szerint meghintjük egy kis sóval is. Ne feledkezzünk meg a vágott felükről se, oda is jusson bőven az alapanyagokból.
A fél krumplikat egy tepsire állítjuk, és a vágott felükre cheddar szeleteket, majd betoljuk a sütőbe.
Körülbelül egy 20-30 perc alatt megsül, de inkább nézzünk rá időnként, az a biztos!
Tejföllel és zöldhagymával tálaljuk, de adhatunk hozzá paradicsomos mártogatóst is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]