Ez a hamis carbonara szalonna helyett gombával készül, így a vegetáriánusok is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
A carbonáráról (magyarul szénégető spagetti) biztosan sokan hallottak, de vajon készítették már a gombás, hús nélküli változatot? Az eredeti receptben szalonnát pirítanak le az ételhez, ám létezik egy ún. hamis, húsnélküli változat is, ahol a gomba kap nagy hangsúlyt, természetesen a két másik fő alapanyag, a tojás és a parmezán mellett.
Gombás carbonara
- 50 dkg spagetti
- 500 g csiperke
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg parmezán
- só, bors
A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni.
Közben felverjük a tojásokat és a tojássárgákat egy tálban, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy kevés parmezánt is adhatunk hozzá, hogy még intenzívebb legyen az íze.
A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Egy lábasban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a gombát, és elkezdjük lepirítani. Ha a gombák lepirultak, hozzátesszük az apróra vágott fokhagymákat, és egészen rövid ideig, körülbelül fél percig pirítjuk.
Ha a tészta elkészült, leszűrjük, és körülbelül 2 decilitert félreteszünk a főzővízéből. Közben hagyjuk a tésztát kihűlni.
A tojásos keverékhez egy fél pohárnyit a tészta főzővizéből hozzáöntünk, majd folyamatos kevergetés mellett a tésztához adjuk. Addig kell kevergetni, míg a hozzáadott tojásos keverék selymes nem lesz. (Ha esetleg túl sűrűnek találjuk a szószt, egy kis főzőlével lehet rajta hígítani.)
A tésztához hozzáadjuk a lepirított gombát, jól elkeverjük, majd ízlés szerint megszórjuk parmezánnal. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ][/sc]