A csőben sült spárga nagyon egyszerűen elkészíthető, csupán néhány alapanyag kell hozzá, és annyira gazdag, hogy főételként is bátran kínálhatjuk. 

Még rövid ideig, de tart a spárgaszezon, így érdemes kihasználni, és minél változatosabb formában asztalra csempészni a különleges zöldséget. A spárga sokoldalúan felhasználható és igen egészséges zöldség, amit lehet párolni, főzni, sütőben sütni, sőt a zsenge zöldséget salátába aprítva nyersen is fogyaszthatjuk. A csőben sütés nem valami úri huncutság, csupán annyit jelent, hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. A mi esetünkben a vastag sajtréteg fog ropogósra sülni.

Hozzávalók

1 csomag zöld spárga (kb. 20-25 szál)
8-10 szelet bacon
20 dkg reszelt sajt
A szószhoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
0,7 l tej
ízlés szerint só
ízlés szerint fehér bors
15 dkg reszelt sajt

A spárga fás végeit letörjük, majd egy zöldséghámozó segítségével megpucoljuk, akárcsak a répát. (A hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni). Sós vízben 2-3 perc alatt előfőzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, és 2-3 szálanként beburkoljuk a baconbe.

Vékonyan vajazott tepsibe egymás mellé fektetjük.Előkészülünk a szószhoz: a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd egy kevés tejjel gyorsan csomómentesre keverjük. Ha kész, akkor hozzáadjuk a maradék tejet és felfőzzük, ízesítjük, végül az egyik adag reszelt sajtot is hozzákeverjük. A kész szószt a spárgákra öntjük.

A sütőt kb. 200 C fokra előmelegítjük, majd kb. 20-30 percig sütjük, amíg szépen megpirul. A csőben sült spárga köretként, de akár önállóan is megállja a helyét.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: