A párolt vörös káposztánál kevés jobb köretet tudunk elképzelni. Nekünk hatalmas kedvenc, kiválóan megy a sült kacsához, libához, de a csirkéhez is megállja a helyét!
Ezért fogyasszuk!
A vörös vagy másnéven lila káposzta a fehér káposztához hasonló ízvilággal rendelkezik, ám jóval magasabb antioxidáns-tartalmat tudhat magáénak. Jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét tartalmaz, emellett magas az A, K, B és C -vitamin is található benne.
A fogyni vágyóknak különösen ideális, ugyanis a benne található nagy mennyiségű élelmi rostnak köszönhetően kiválóan segíti az emésztést, például székrekedés ellen is alkalmazható.
Ezekre figyelj!
Érdemes eldobható kesztyűben dolgozni, mert a daraboláskor kicsorduló káposztalé rendesen képes összefogni a kezünket!
Lényegében az már ízlés dolga, hogy zsiradékon vagy olajon készítjük a káposztát, illetve a hozzá használt fűszereknek is csak a fantáziánk szabhat határt. A só kihagyhatatlan hozzá, míg a cukor képes kihozni a többi fűszer ízét. A szegfűszeg a lila káposzta egyik fő fűszere, a bors pedig a téli ételek egyik legkedveltebb összetevője. De babérlevelet, borókabogyót, szegfűszeget és ecetet is adhatunk hozzá.
Mi elhoztunk nektek a nekünk legjobban bevált párolt káposzta receptet!
Hozzávalók
- 1 db fejes káposzta (vörös)
- 2 fej hagyma
- 5 dkg kristálycukor
- 0,5 dl ecet (10%-os)
- 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
- só
- bors
- 0,5 dl olaj
- száraz pezsgő
A káposztát legyaluljuk, a cukrot pedig olajon megkaramelizálljuk, amíg aranybarna nem lesz. Hozzáadjuk a hagymát és megpirítjuk. A káposztát a felszeletelt hagymákkal együtt 10 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett.
Ezután jöhet rá a víz, a pezsgő, az ecet, a só és a kömény, fedő alatt pároljuk kb. 50 percig.
Ha elkészült a káposzta, kóstoljunk, ízesítsünk, ha még szükséges. Jó étvágyat kívánunk hozzá!