A latin eredetű közmondás jelentése: a tehertételek, megpróbáltatások, nagy feladatok erősítik az embert. A közmondás igazságtartalma vitatható, alapvetőnek tűnik, hogy az érintettnek beleszólása lehessen e teherviselésbe. De a pálma vajon milyen teher alatt roskadozik?

A pálmafélék évelő, magas, nem elágazó és egyenletesen vastag törzsű fák. Növekedésük során alsó, elhervadt leveleiket ledobják, szárukat az elfásodó levélhüvelyek mint „pikkelyek” borítják. A pálma hosszú levelei így csak a fa tetején nőnek. A közmondás talán abból a megfigyelésből ered, hogy a leveleket súlyuk lefele húzza, így adva teret a felső, fiatal hajtásoknak. Vagy egyszerűen csak az érett datolya, kókusz termésének terhéről van szó.

A közönséges datolyapálma az egyik legrégibb kultúrnövényünk, melynek nem csak gyümölcshúsát fogyasztották (nyersen vagy aszalva), hanem megpörkölve a gyümölcs magvait is, egyfajta kávépótlóként. Természetesen a leveleket és a fatörzset is hasznosították, utóbbit építkezésekhez, előbbit például házak fedésére, vagy takarmányozáshoz, de a fiatal leveleket zöldségként is felhasználták. A kókuszpálma is sokoldalúan hasznosítható, gondoljunk csak a kókuszmatracokra, kókuszrost kötelekre.

BEMER matrac bérlés kaució nélkül azonnali átadással. Hívja az epuljfel.hu ügyfélszolgálatát akár hétvégén is.

author avatar
Gyenes Zsuzsa
Hirdetés: