A lencsegulyás nagyon finom és laktató, így ha gazdagok nem is leszünk tőle, az fix, hogy nem maradunk éhesek.
Gulyáslevest minden bizonnyal már evett a többség, a lencsegulyás pedig ehhez hasonló: nagyon laktató és elképesztően finom, ha nincs hozzá második féle, úgy sem maradunk éhesek.
A lencse pedig még egészséges is: A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található, és mint a hüvelyesek általában, növényi fehérjében is bővelkedik. Igazán kár, hogy többnyire csak Szilveszter környékén fogyasztjuk, és ha gazdagok nem is leszünk tőle, egészségesek ellenben igen!
Ha pedig a húst is kihagyjátok belőle, akkor igazán egészséges fogás válik belőle.
Hozzávalók
- 5 dkg lencse
- 1 db csirkemell filé (vagy marhahúsból is lehet készíteni)
- 2 közepes db sárgarépa
- 2 közepes db fehérrépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (őrölt)
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 ek napraforgó olaj
- 1.5 l víz
A lencsét előző este beáztatjuk.
A megtisztított húst felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát apróra összevágjuk, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk.
Pár evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, lehúzva a tűzről megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával, őrölt borssal. Visszatesszük a tűzre, és rádobjuk a húskockákat, megvárjuk, míg levet ereszt kicsit a hús (pörköltet kezdünk el készíteni tulajdonképpen).
Rádobjuk a sárgarépát, a leszűrt lencsét, a gyökereket, a babérleveleket, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel (főzés közben pótoljuk a vizet).
Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor csipetkét is főzünk hozzá: amikor majdnem puha a lencse és a hús, akkor beletesszük a sót, és belecsipegetjük a csipetkét, és készre főzzük.
Forrás: Nosalty
[sc name=”facebook” ]