Az ősz is tartogat melegebb napokat, az őszi szilvaleves pedig remek választás, amikor nem vágyunk kifejezetten meleg levesre, inkább valami hideg hűsítőre.
Szilvából készíthetjük az egyik legzamatosabb gyümölcslevest, amelyből vétek kihagyni a fahéjat és a szegfűszeget. Szeptemberben ráadásul friss gyümölcsből is készíthetjük a levest, míg az év többi időszakában csak mirelitből vagy befőttből “dolgozhatunk”.
A szilvaleves színe már-már valószínűtlenül szép, így ezért is megéri elkészíteni. Bár sokan liszttel vagy éppen tejszínnel sűrítik, a közhiedelemmel ellentétben szerintünk ezek sem kellenek hozzá: elég csupán a gyümölcsök héját lehúzni – ami bár kicsit pepecselős, de megígéri -, valamint egy kis keményítővel bekeverni.
Hozzávalók
A szilvákat leöntjük forró vízzel, pár percig állni hagyjuk, leöntjük róla a vizet, leöblítjük hideggel és lehúzzuk héját.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, amihez adunk egy kis cukrot, fahéjat és ha szeretjük, pár szem szegfűszeget is – de arra vigyázzunk, hogy ezeket távolítsuk el turmixolás előtt. Felforraljuk, pár percig főzzük, leturmixoljuk, majd egy kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük.
Újra összerottyantjuk, és elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor édesítetlen keményre vert tejszínhabot adhatunk hozzá.
Recept forrása: Só és bors