Bár a francia hagymaleves elsőre talán bizarrnak tűnhet, a franciák egyik legfinomabb leveséről van szó, amelyet mi magyarok is nagyon egyszerűen elkészíthetünk.
A franciák híres nevezetes étele kevés hozzávalót igényel, viszonylag pénztárcabarát, és gyorsan elkészíthető, nem is beszélve arról, hogy egy a hideg őszi napokon egy tál gőzölgő leves mennyire jól tud esni.
A francia hagymaleves szíve-lelke, amitől igazán finom lesz, az bizony a cukor. Bár ez nagyon nem hangzik diétásnak (mellesleg nem is az), ha igazán finom levest szeretnénk, akkor akármennyire is jó lenne, a cukrot semmiképpen ne felejtsük ki a levesből.
Hozzávalók
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- 3 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 1 l alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál cukor
A tálaláshoz
- 10 dkg levesgyöngy
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- 10 dkg reszelt edami sajt
A vajat megpirítjuk picit, majd ha elolvadt a vajunk, mehet bele körülbelül 1 evőkanál cukor, és ezt addig hagyjuk így főni, amíg a cukor meg nem olvad és el nem kezd egy picit karamellizálódni. Ha a vajunk már kezd barnulni a cukorral, akkor mehet a lábasba a vékonyra a karikára szeletelt hagyma, amelyet közepes lángon 6-8 percig pirítjuk (közben kevergetjük).
A borral és az alaplével felöntjük, de ha nem szeretnénk, bor nélkül is készíthetjük.
Felforraljuk, majd a tejszínt hozzáadva 20 percig kis lángon kevergetés mellett főzzük.
Tálaláskor 2-féle sajtot és levesgyöngyöt teszünk a tányérba.
[sc name=”facebook” ]