Rengeteg tévhit létezik a bolognai ragu receptjével kapcsoltban, millió kérdés merülhet fel az eredetivel kapcsolatban. Bolognai spagettit ugyanis mindenki evett már, vagy legalábbis azt hitte…
Azok a paradicsomos szószok, amelyeket világszerte kapni a szupermarketekben, sajnos köszönő viszonyban sincsenek az igazi bolognai ragu receptjével. Arról, már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, hogyan vált népszerűvé a Magyarországon is ismert “menzai” bolognai spagetti, ha azonban van 2-3 órátok, akkor készítsétek el inkább az eredeti olasz verziót.
Talán meglepő, de az eredeti olasz receptben nem a paradicsom dominál, igazi aromáját ugyanis a marhahús/szalonna/vörösbor hármasa adja.
Van azonban még egy nagy különbség a magyar variánshoz képest: hiába rögzült a köztudatban, a bolognai ragut nem spagettivel, hanem széles metélttel eszik. Azért is működik ez sokkal jobban a húsos raguhoz, mert nem csúszik le róla a hús, és a felülete is enyhén paradicsomossá válik.
Jöjjön akkor egy hamisítatlan olasz kedvenc: ragú alla bolognese, ahogy az olaszok készítik!
Hozzávalók
- 100 g füstölt pancetta
- 50 g vaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 közepes szár halványító zeller
- 2 kis db sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- 700 g darált marhahús (felsál)
- 150 ml száraz vörösbor
- 150 ml tej
- 250 ml marha alaplé
Kockára vágott füstölt pancettát serpenyőben megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, majd ha elolvadt, hozzáöntjük az apró kockára vágott hagymát, zellert és sárgarépát, majd alacsony lángon, 20-25 perc alatt megpároljuk. Ettől lesz szép finom, édeskés íze.
Ha a zöldségek már összeestek, de még nem pirultak le, akkor hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, a darált marhahúst, sózzuk-borsozzuk, és alaposan elkeverjük, majd a húst fehéredésig pirítjuk.
Hozzáöntjük a fehérbort, és nagy lángon addig főzzük, amíg szinte teljesen el nem forr a leve, majd a tejet is hozzáadjuk, kicsit együtt főzzük. Lejjebb vesszük a lángot, hozzáöntjük az alaplevet, a passzírozott paradicsomot, és alacsony lángon, letakarva 2-2,5 órát főzzük.
Tálalás előtt hozzákeverjük a sült pancettát.