Egy nyári délutánon, amikor a nap melegen sütött, és a madarak vidáman csicseregtek, ismét összegyűltünk egy kerti partira. A menü különlegessége az ínycsiklandó BBQ sertésborda volt, amelyet a nagybátyám, Jani készített. Mindenki izgatottan várta, hogy megkóstolja a híres bordákat.
Ahogy a bordák a grillen süldögéltek, a füst és az illatok lassan terjedtek a kertben, csalogatva mindenkit a grill felé. Közben a gyerekek önfeledten játszottak a kertben, és a felnőttek beszélgettek és nevettek.
Az egyik pillanatban Jani úgy döntött, hogy megmutatja a gyerekeknek, hogyan kell igazi grillmesterként bánni a bordákkal. Felvette a grillkesztyűt, és egy hatalmas BBQ ecsettel elkezdte megkenni a bordákat a szószával. Éppen belemerült a munkába, amikor a szomszéd macskája, egy huncut kis cirmos, lopakodva közeledett a grill felé.
A macska ügyesen észrevétlen maradt, amíg Jani egy pillanatra elfordult. A macska gyorsan felugrott az asztalra, és megpróbált megcsípni egy darabot a bordából. Amikor Jani visszafordult, azonnal észrevette a macskát, és a helyzet nevetségesen komikus volt: Jani próbálta elhessegetni a macskát, miközben a macska ügyesen kerülgette a mozdulatait.
Végül Jani sikerrel járt, és a macska elmenekült, de az egész jelenet mindenkit hangos nevetésre késztetett. Ez a kis incidens is hozzájárult a parti jó hangulatához, és egy újabb emlékezetes történettel gazdagított minket.
Hozzávalók (4 fő részére):
BBQ sertésbordák:
- 1,5 kg sertésborda
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 250 ml BBQ szósz (házi vagy boltban vásárolt)
Házi káposztasaláta:
- 1 kis fej fehér káposzta, vékonyra szeletelve
- 2 sárgarépa, reszelve
- 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 120 ml majonéz
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál cukor
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
BBQ sertésbordák:
- Először készítsük el a száraz pácot. Keverjük össze a barna cukrot, füstölt paprikát, őrölt köményt, fokhagymaport, hagymaport, sót és fekete borsot egy tálban.
- A sertésbordákat alaposan dörzsöljük be a száraz páccal, majd tekerjük fóliába, és hagyjuk a hűtőben legalább 2 órán át, de legjobb, ha egy éjszakán át pácoljuk.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőmérsékletre.
- A bordákat fóliával együtt helyezzük a grillre, és süssük 2-3 órán át, időnként forgatva, amíg a hús puha és omlós lesz.
- Az utolsó 30 percben vegyük le a fóliát, és kenjük meg a bordákat BBQ szósszal. Grillezzük tovább, amíg a szósz ragacsos és enyhén karamellizált lesz.
Házi káposztasaláta:
- Egy nagy tálban keverjük össze a vékonyra szeletelt káposztát, reszelt sárgarépát és vékonyra szeletelt lilahagymát.
- Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, almaecetet, dijoni mustárt, cukrot, sót és borsot.
- Öntsük a dresszinget a zöldségekre, és alaposan forgassuk össze.
- Fedjük le, és hagyjuk a hűtőben legalább 1 órán át, hogy az ízek összeérjenek.
Reméljük, hogy ez a recept és történet inspirál titeket is arra, hogy megéljétek a nyár minden pillanatát, és élvezzétek a finom ételeket szeretteitek társaságában!