Cupákos

Így készül a hagyományos hortobágyi palacsinta

Hazai étkeink egyik remek példánya és kiválósága a hagyományos hortobágyi palacsinta. Bár eredetileg egy meleg előételről van szó, valójában főételként is tökéletesen megállja a helyét!

A neve bizony bizony becsapós, ugyanis nem a Hortobágyról származik, hanem az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács. Nyugodtan mondhatjuk hát, hogy egyszerű (de nagyszerű) marketingfogás eredményeként született az étel elnevezése. Visszatérve történelmére már az 1930-as években is publikáltak egy ehhez hasonló magyar ételt. Akárhogyan is legyen, üdítő változat a sós palacsinták sorában.

Eredetileg összevágott borjúpörköltből készítették, finom és egyszerű elkészítési módja miatt pedig viszonylag hamar népszerűvé vált.

Tisztelet a kivételnek, de az éttermekben gyakorta az előző napi pörkölt kerül felhasználásra hozzá. Készítsük el inkább magunk, következzen most egy ínycsiklandó recept, amit nemcsak a hazánkba látogató külföldiek imádnak, hanem mi is!

Hozzávalók

A tésztához

  • A palacsintatésztához
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4 deciliter tej
  • 1 deciliter szódavíz

 

A töltelékhez

  • 50 dkg darált borjúhús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 3 deciliter tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • liszt a habaráshoz

A tésztához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, majd olajjal vékonyan kikent sütőben süssünk ki 12 palacsintát.

A töltelékhez vágjuk apróra a vöröshagymát, és készítsünk pörköltet a borjúhúsból. Pirítsuk meg a hagymát, majd jöhet hozzá a paradicsom, a paprika, majd a borjúhús és a fűszerek. Amikor a borjúhús megpuhult, szűrő segítségével merjük át egy másik edénybe, majd a pörkölt levének egyharmadát adjuk hozzá. Tegyük hozzá a tejföl felét, és addig pároljuk, amíg pépes nem lesz.

Amikor a tölteték és a palacsinta is kész, töltsük meg a palacsintákat, majd hajtogassuk négyzet vagy háromszög alakúra, ahogy éppen kedvünk tartja.

Végül csak a habarás van hátra. A tejföl másik felét keverjük simára 2 evőkanál liszttel, majd habarjuk bele a maradék pörkölt levébe. Forraljuk fel, majd ezzel öntsük nyakon a palacsintákat.

Kész is vagyunk, ha szeretnénk még egy kis tejfölt tehetünk a tetejére! Jó étvágyunk kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago