Hazai étkeink egyik remek példánya és kiválósága a hagyományos hortobágyi palacsinta. Bár eredetileg egy meleg előételről van szó, valójában főételként is tökéletesen megállja a helyét!
A neve bizony bizony becsapós, ugyanis nem a Hortobágyról származik, hanem az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács. Nyugodtan mondhatjuk hát, hogy egyszerű (de nagyszerű) marketingfogás eredményeként született az étel elnevezése. Visszatérve történelmére már az 1930-as években is publikáltak egy ehhez hasonló magyar ételt. Akárhogyan is legyen, üdítő változat a sós palacsinták sorában.
Eredetileg összevágott borjúpörköltből készítették, finom és egyszerű elkészítési módja miatt pedig viszonylag hamar népszerűvé vált.
Tisztelet a kivételnek, de az éttermekben gyakorta az előző napi pörkölt kerül felhasználásra hozzá. Készítsük el inkább magunk, következzen most egy ínycsiklandó recept, amit nemcsak a hazánkba látogató külföldiek imádnak, hanem mi is!
A tésztához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, majd olajjal vékonyan kikent sütőben süssünk ki 12 palacsintát.
A töltelékhez vágjuk apróra a vöröshagymát, és készítsünk pörköltet a borjúhúsból. Pirítsuk meg a hagymát, majd jöhet hozzá a paradicsom, a paprika, majd a borjúhús és a fűszerek. Amikor a borjúhús megpuhult, szűrő segítségével merjük át egy másik edénybe, majd a pörkölt levének egyharmadát adjuk hozzá. Tegyük hozzá a tejföl felét, és addig pároljuk, amíg pépes nem lesz.
Amikor a tölteték és a palacsinta is kész, töltsük meg a palacsintákat, majd hajtogassuk négyzet vagy háromszög alakúra, ahogy éppen kedvünk tartja.
Végül csak a habarás van hátra. A tejföl másik felét keverjük simára 2 evőkanál liszttel, majd habarjuk bele a maradék pörkölt levébe. Forraljuk fel, majd ezzel öntsük nyakon a palacsintákat.
Kész is vagyunk, ha szeretnénk még egy kis tejfölt tehetünk a tetejére! Jó étvágyunk kívánunk hozzá!
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…