Talán a legtöbben már hallottatok a Budapest ragu receptjéről, arról a borsós- májas mártásról, amely luxusszínvonalra varázsolja a legegyszerűbb húsokat is.
Az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült először a Budapest szelet, amelyben a magyar konyha jellegzetességeit akarták kombinálni a legnemesebb alapanyagokkal. Ebben az időben nem sok magyar tányérjára kerülhetett bélszín és libamáj, míg a lecsó egy kis zöldborsóval már jóval gyakoribb vendég volt a szegényebb magyar családok asztalán is.
A hús-máj-lecsó-borsó tényleg jó kombó, még akkor is, ha nem bélszínből és libamájból készítjük, hanem jóval pénztárcabarátibb húsokhoz, például pulykacombhoz, sertéskarajhoz, csirke- vagy pulykamájjal. A hétköznapi verzió igazán elterjedt lett, mi először a suli menzáján ismerkedtünk meg vele.
A hagymát, a csiperkét, a répát, a paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A húst és a májat is leöblítjük, leszárítjuk, felkockázzuk.
Az olajat felhevítjük, rádobjuk a húst, körbepirítjuk időnként átkeverve, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított hagymát, a répát és a paprikát, kevergetve 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot is, és ha összeesett, visszatesszük bele a húst, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.
Közben megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát, amit a húsos raguhoz adunk a májjal és a zöldborsóval együtt, és még 10 percig pároljuk. Kész is az ízletes Budapest ragu.
Ízlés szerint tálalhatjuk párolt rizzsel, sült vagy főtt krumplival, akár főtt tésztával is ezt a ragusított változatot, az a lényeg, hogy a finom fűszeres szaft egy cseppje se menjen kárba.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Borítókép forrása: Csak a recept!
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…