Cupákos

Budapest ragu egyszerűen

Talán a legtöbben már hallottatok a Budapest ragu receptjéről, arról a borsós- májas mártásról, amely luxusszínvonalra varázsolja a legegyszerűbb húsokat is.

Az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült először a Budapest szelet, amelyben a magyar konyha jellegzetességeit akarták kombinálni a legnemesebb alapanyagokkal. Ebben az időben nem sok magyar tányérjára kerülhetett bélszín és libamáj, míg a lecsó egy kis zöldborsóval már jóval gyakoribb vendég volt a szegényebb magyar családok asztalán is.

A hús-máj-lecsó-borsó tényleg jó kombó, még akkor is, ha nem bélszínből és libamájból készítjük, hanem jóval pénztárcabarátibb húsokhoz, például pulykacombhoz, sertéskarajhoz, csirke- vagy pulykamájjal. A hétköznapi verzió igazán elterjedt lett, mi először a suli menzáján ismerkedtünk meg vele.

Hozzávalók

  • 40 dkg pulykacomb
  • 20 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
  • 1 fej hagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 6-8 csiperkegomba
  • 1 nagy marék zöldborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál csemege pirospaprika
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors

A hagymát, a csiperkét, a répát, a paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A húst és a májat is leöblítjük, leszárítjuk, felkockázzuk.

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a húst, körbepirítjuk időnként átkeverve, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított hagymát, a répát és a paprikát, kevergetve 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot is, és ha összeesett, visszatesszük bele a húst, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.

Közben megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát, amit a húsos raguhoz adunk a májjal és a zöldborsóval együtt, és még 10 percig pároljuk. Kész is az ízletes Budapest ragu.

Ízlés szerint tálalhatjuk párolt rizzsel, sült vagy főtt krumplival, akár főtt tésztával is ezt a ragusított változatot, az a lényeg, hogy a finom fűszeres szaft egy cseppje se menjen kárba.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Csak a recept!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago