A desszertek, sütemények elkészítése legtöbbször idő-és energiaigényes feladat, ám az angolok egyik nagy kedvence, a crumble, vagyis a morzsasüti mindössze pár perc alatt összedobható. 

Most hogy előbb sötétedik, és a hideg, sokszor borongós, barátságtalan idő miatt még kimozdulni sincs kedvünk, érdemes előkeresni azokat a recepteket, amelyek egy kis vidámságot és melegséget csempésznek a mindennapokba. A méltán híres angol édesség, a crumble szerintünk pont ilyen: remekül variálható, percek alatt összedobható morzsolt tésztából és szinte bármilyen gyümölcsből, hidegen is jó, de a legfinomabb melegen, egyszóval tökéletes őszi desszert.

Most szilvával és sok-sok fahéjjal készítjük.

Szilvás morzsasüti

1 kg szilva
0.5 citromból nyert citromlé
0.5 citromból nyert citromhéj
150 g cukor
30 g étkezési keményítő

1 tk fahéj

A morzsás réteghez:

100 g finomliszt
1 csipet só
1 tk fahéj
1 tk kardamom

100 g vaj

A szilvákat megmossuk, feldaraboljuk, félbe, majd negyedekbe vágjuk.

A szilvákat egy tálba tesszük, belereszeljük fél citrom héját, majd belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a cukor kétharmadát, a keményítőt és a fűszereket. Alaposan elkeverjük, félretesszük.

Összeállítjuk a morzás réteget. Egy konyhai aprítógépbe szórjuk a lisztet, sót, fűszereket, majd összekeverjük. Mehet a gépbe a hideg vaj, és addig keverjük, míg morzsás állagot nem kapunk.

Kivajazott tepsire ráhalmozzuk a szilvát, megszórjuk a maradék cukorral, és befedjük a morzsás keverékkel.

180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

10-15 perc pihentetés után tálalhatjuk is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: