Desszert

A lusták sütije: tálban sült gyümölcsös cobbler

Az angol cobbler lényegében a morzsasüti és a pite keveréke, ami kívül picit ropogós, belül pedig nagyon-nagyon szaftos!

Bár a crumble-t, azaz a morzsasütit már bemutattuk Nektek, most kistestvére a cobbler következik, amely rokonához hasonlóan a lusták egyik kedvenc süteménye.

A cobbler egyébként remekül variálható, csupán rajtunk áll a döntés, hogy milyen gyümölcsöt használunk fel hozzá, de szerintünk a savanykás finomságok nagyon jól passzolnak a pitéhez. Ráadásul amellett, hogy nem kell szigorú szabályok mentén haladnunk, ez a desszert gyakorlatilag elronthatatlan, és hidegen, melegen vagy langyosan is kitálalható finomság.

Forrás: Jo Cooks

Hozzávalók

  • 85 dkg áfonya
  • 3,5 dkg liszt
  • 7 dkg barna cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • A tésztához
  • 21 dkg liszt
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 8,5 dkg hideg vaj + a sütőtálhoz
  • 1/2 tk vaníliaaroma
  • 1,2 dl író

 

190 fokra-ra a sütőt előmelegítjük, majd egy sütőtálat vagy 6 kis tűzálló formát vajjal kikenünk.

A megmosott, lecsepegtetett áfonyát összeforgatjuk a liszttel, a barna cukorral, a citromhéjjal és a citromhéjjal, majd a formába tesszük.

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót konyhai robotgép segítségével szép morzsalékosra kikeverjük. Ha ez megtörtént apránként mehet hozzá a feldarabolt vaj, amelyet beledolgozzuk a vaníliaaromával ízesített íróval együtt, és homogén masszává keverjük. Foltokban az áfonyára kanalazzuk, és nagyjából elsimítjuk.

Ezek után már nem is maradt hátra más, mint hogy a cobblert  25-30 perc alatt az előmelegített sütőben aranybarnára süssük. Melegen kínáljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago