Fotó: Epicurious
A lemon curd, azaz az angol citromkrém hasonlít a mi pudingunkra, és az elkészítése is roppant egyszerű.
A krémes, savanykás, citrusos krém a híres angol írónő, Lady Charlotte Bury szakácskönyvében bukkant fel először. Bár a krém már korábban is az angolok közkedvelt csemegéjének számított, lemon curd néven az 1844-ben kiadott A hölgyek saját szakácskönyve névre hallgató receptgyűjteményben jelent meg. Az itt említett desszert leginkább csak nevében hasonlít az ismert brit finomsághoz, szerencsére ma már jóval egyszerűbb a citromkrém előállítása, csupán néhány egyszerű szabály betartása szükséges hozzá.
A lemon curd elkészítése tehát nem egy nagy ördöngösség, csupán tojásra, vajra, cukorra és citromra van szükség, – ez utóbbi felel az ízéért és az illatáért. Tökéletes palacsintához, pitéhez, kevert sütikhez, de akár a reggeli péksüteményt is felturbozhatjuk vele.
A citromok lereszelt héját és a kinyomott levét egy hőálló tákba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott vajat.
Vízgőz fölött habverővel elkezdjük kevergetni, majd amikor a vaj és a cukor felolvadt, finom lyukú szűrőn átengedve hozzáadjuk az enyhén felvert tojást. Addig kevergetjük, amíg a krém be nem sűrűsödik.
Amikor kész, kicsi üvegekbe merjük. Hűtőben tárolva 2-4 hétig is eltartható.
[sc name=”facebook” ]
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…