A lemon curd, azaz az angol citromkrém hasonlít a mi pudingunkra, és az elkészítése is roppant egyszerű.
A krémes, savanykás, citrusos krém a híres angol írónő, Lady Charlotte Bury szakácskönyvében bukkant fel először. Bár a krém már korábban is az angolok közkedvelt csemegéjének számított, lemon curd néven az 1844-ben kiadott A hölgyek saját szakácskönyve névre hallgató receptgyűjteményben jelent meg. Az itt említett desszert leginkább csak nevében hasonlít az ismert brit finomsághoz, szerencsére ma már jóval egyszerűbb a citromkrém előállítása, csupán néhány egyszerű szabály betartása szükséges hozzá.
A lemon curd elkészítése tehát nem egy nagy ördöngösség, csupán tojásra, vajra, cukorra és citromra van szükség, – ez utóbbi felel az ízéért és az illatáért. Tökéletes palacsintához, pitéhez, kevert sütikhez, de akár a reggeli péksüteményt is felturbozhatjuk vele.
A citromok lereszelt héját és a kinyomott levét egy hőálló tákba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott vajat.
Vízgőz fölött habverővel elkezdjük kevergetni, majd amikor a vaj és a cukor felolvadt, finom lyukú szűrőn átengedve hozzáadjuk az enyhén felvert tojást. Addig kevergetjük, amíg a krém be nem sűrűsödik.
Amikor kész, kicsi üvegekbe merjük. Hűtőben tárolva 2-4 hétig is eltartható.
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…