A szirnyiki a legnépszerűbb orosz édesség, amely bár kinézetében nem, de ízében a mi túrógombócunkhoz hasonlít.
Az oroszok kedvelik a túrós ételeket, mind közül pedig talán a szinyiki örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nem csoda, hiszen a túrólepény gyorsan megvan, és még finom is, ráadásul gyümölccsel kiegészítve remek hétvégi reggeli.
A hozzávalókat előkészítjük: a fehérjét kemény habbá verjük, a túrót villával szétnyomjuk, s beletesszük a többi hozzávalót – a sütőport, sót, cukrokat, lisztet előtte alaposan összekutyuljuk.
Elkavarjuk őket, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét, ezzel is egyneművé összeforgatjuk.
Tapadásmentes, lapos serpenyőben, palacsintasütőben, kis tűzön felmelegítünk kevés olajat (ne legyen túl forró), s evőkanállal kissé ellapított halmokat rakunk bele, egymástól kicsit távolabb, úgy hogy ne érjenek össze.
Kis idő múlva ügyesen megfordítjuk kis idő múlva (olyan tapadásmentes palacsintafordítóval), majd többször megfordítjuk sülés közben, hogy lassan süljön, ne égjen oda (én tartalék lángon sütöttem).
Ha szépen átsültek, tányérra halmozzuk őket. Aztán jöhet a következő, de előtte kevés olajat öntünk a sütőbe.
Mindezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a túrós masszánk. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab lepény lesz. Aki először fogja készíteni, annak célszerű kezdésnek kisebb evőkanállal dolgozni, kisebb lepénykéket készíteni. Vaníliás cukorral édesített, elkavart tejföllel tálalhatjuk, s kissé megszórhatjuk porcukorral, de lekvárral is nagyon finom tud lenni.
Kész is a szirnyiki, jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…