Desszert

Szirnyiki, az orosz túrólepény

A szirnyiki a legnépszerűbb orosz édesség, amely bár kinézetében nem, de ízében a mi túrógombócunkhoz hasonlít. 

Az oroszok kedvelik a túrós ételeket, mind közül pedig talán a szinyiki örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nem csoda, hiszen a túrólepény gyorsan megvan, és még finom is, ráadásul gyümölccsel kiegészítve remek hétvégi reggeli.

Hozzávalók

50 dkg tehéntúró (a krémes fajta, nem a göbös)
3 db tojás (szétválasztva)
4 evőkanál finomliszt (kissé púpozva)
6 g sütőpor
1 csipet só
4 ek cukor (kristálycukor)
10 g vaníliás cukor
2 ek napraforgó olaj (a kisütéshez, szükség szerint)
300 ml tejföl (20 %-os, tetszés szerinti mennyiség tálaláshoz)
2 ek vaníliás cukor (ízlés szerint a tejfölbe, a tálaláshoz)

 

A hozzávalókat előkészítjük: a fehérjét kemény habbá verjük, a túrót villával szétnyomjuk, s beletesszük a többi hozzávalót – a sütőport, sót, cukrokat, lisztet előtte alaposan összekutyuljuk.

Elkavarjuk őket, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét, ezzel is egyneművé összeforgatjuk.

Tapadásmentes, lapos serpenyőben, palacsintasütőben, kis tűzön felmelegítünk kevés olajat (ne legyen túl forró), s evőkanállal kissé ellapított halmokat rakunk bele, egymástól kicsit távolabb, úgy hogy ne érjenek össze.

Kis idő múlva ügyesen megfordítjuk kis idő múlva (olyan tapadásmentes palacsintafordítóval), majd többször megfordítjuk sülés közben, hogy lassan süljön, ne égjen oda (én tartalék lángon sütöttem).

Ha szépen átsültek, tányérra halmozzuk őket. Aztán jöhet a következő, de előtte kevés olajat öntünk a sütőbe.

Mindezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a túrós masszánk. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab lepény lesz. Aki először fogja készíteni, annak célszerű kezdésnek kisebb evőkanállal dolgozni, kisebb lepénykéket készíteni. Vaníliás cukorral édesített, elkavart tejföllel tálalhatjuk, s kissé megszórhatjuk porcukorral, de lekvárral is nagyon finom tud lenni.

Kész is a szirnyiki, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago