Diéta & Egészség

A bolognai lencséből is készülhet: bár más lesz, de mégis nagyon finom!

Vegetáriánusként előfordulhat hogy egy-egy klasszikus étel húsmentes változata balul sül el, ám nem így a bolognai, amely lencséből is épp oly finom, mint húsból. 

Ez a recept nem arról szól, hogy bárkit is átverjen: a fogáson érződik, hogy nem húsból készül, ám mégis annyira ízletes, hogy egyáltalán nem fogjuk hiányolni az eredeti receptet – és mondjuk ezt úgy, hogy nagyon-nagyon szeretjük a bolognait.

[tds_note]A lencséből készült verziónál nagyon fontos, hogy mindent ugyanúgy csináljunk, mint az eredetinél – például ne felejtsük el a zeller-répa kombinációt -, sőt ha szeretnénk rakhatunk hozzá vörösbort is, amelytől még zamatosabb lesz.[/tds_note] Ha időnk engedi, akárcsak az eredetinél érdemes jó hosszan főzni a szószt, úgy sokkal finomabb és teltebb íze lesz: ha pedig mindezeket betartjuk, a bolognai lencséből is nagyon finom lesz!

Forrás: Tesco

Hozzávalók

  • 200 gramm lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 darab zellerszár
  • 700 gramm passzírozott paradicsom
  • ízlés szerint oregáno, zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter vörösbor
  • 2 csipet só, bors
  • ízlés szerint parmezán/grana padano
  • 500 gramm durumtészta

 

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a répát és a zellert kockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, majd a lencsét is.

Felöntjük a borral, felforraljuk, és addig főzzük, míg a nagy része el nem párolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.

Ha nem áztattuk be a lencsét előtte, akkor szükség lesz vízre vagy alaplére is: csak kis adagokban adjuk hozzá, míg meg nem puhul, nehogy híg legyen a végeredmény. A szószt a kifőzött tésztán tálaljuk.

Recept forrása: Só és bors

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago