A gyros nagyon népszerű étel, éppen ezért számos helyen fellelhető Magyarországon is. A fővárosban korzózva tulajdonképpen alig akad olyan utca a központban, ahol ne találnánk 2-3 gíroszozót, akár egymás mellett is. A mennyiség azonban közel sem egyenlő a minőséggel, készítsük el inkább otthon házilag, mert a házi gyros ízének nincsen párja!
A gyros nem véletlenül örvend akkora népszerűségnek, ha pedig magunknak készítjük nemcsak finom, de egészséges is lehet. Sajnos, ez a készen kapható verzióról nem mindig mondható el, ugyanis a nagy tömbökben kapható húsok minden valószínűség szerint nem jó minőségűek. Az eredeti gyros bár nem csirkemellből készül, de talán ezzel tálalva lesz a legegészségesebb, ha otthon magatoknak készítitek. A gyros fűszerkeveréket a boltokban is megvásárolhatjátok, amely elengedhetetlen a gyros hús pácolásához.
Pitában, de tálban is készítheted a házi gyros receptjét, mi most nem készítettünk hozzá pitát, hanem szépen késsel és villával fogyasztottuk el.
Hozzávalók
- 1-1,5 kg hús (lehet vegyesen is, de nagyrészt csirkemell adja az alpját)
- bolti gyros fűszer vagy
házilag elkészítve a gyros fűszer
Ha ti magatok készítenétek el a fűszert:
- 1 kk oregánó
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál koriandermag
- 0.5 teáskanál bazsalikom
- 4 db babérlevél
- 1 kk majoranna
- 1 kk kakukkfű
- 0.5 teáskanál rozmaring
- só ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma
A görög salátához:
- olívabogyó
- kígyóuborka
- paradicsom
- lilahagyma
- olívaolaj
- feta sajt
- oregánó
Öntethez:
- 150 g natúr joghurt
- só, bors, kapor ízlés szerint
Egy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük.
A salátát, uborkát, paradicsomot, lilahagymát felkockázzuk, egy tálban összekeverjük, rátördeljük a sajtot, megszórjuk oregánóval és öntünk rá 1-2 ek olívaolajat.
Az öntethez a joghurtot ízlés szerint sózzuk/borsozzuk, majd szárított kaporral ízesítjük.
Sült krumplival kiegészítve nagyon finom ebédet rittyentettünk össze, és mindössze 1 óra alatt kész is a házi gyros.