Diéta & Egészség

Amikor elegáns a tojás: zöldfűszeres omlett pirított gombával

Unod a rántottát? Készíts helyette omlettet! A francia rántotta változatos elkészítése garantálja, hogy sosem unod meg. Ezúttal egy zöldfűszeres pirított gombával készült omlett receptet hoztunk. 

Ha a rántottát kedveled, akkor érdemes kipróbálni kistestvérét, az omlettet is. Semmivel sem szükségeltetik hozzá több idő, és tökéletes alternatíva reggelire, de akár egy fárasztó nap utáni gyors vacsorához is megfelelő. Ez a palacsintaformájú rántotta nagyon jól néz ki, és nem is valami nagy ördöngösség összerakni sem.

Julia Child is – aki az általunk ajánlott Julie és Julia című filmet ihlette – nagy előszeretettel készítette főzőműsorában az omlettet. Hanyag eleganciája és egyedi stílusa  miatt mai napig meghatározó karakter a főzőműsorok világában. A tűzrőlpattant konyhatündér ugyanis olyan eleganciával készít omlettet az amerikai nézőknek, ahogy azt talán senki sem tette.

Az omlett lényege, hogy nem szabad keverni a tojást sütés közben – ellentétben a rántottával – hanem egyben, óvatosan kell megsütni, körülbelül úgy, mint a palacsintát. A töltelék teljesen rád van bízva, mi ezúttal zöldfűszerekkel és pirított gombával készítettük.

Hozzávalók

  • 4 ek olívaolaj
  • 20 dkg csiperkegomba
  • frissen őrölt bors
  • 6 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek snidling
  • 2 ek petrezselyemzöld
  • 5 dkg vaj

 

Egy kb. 24 cm átmérőjű serpenyőt felhevítünk füstölésig. Meglocsoljuk 2 ek olajjal, majd rászórjuk a megtisztított és felkockázott gomba felét. Megborsozzuk, barnára pirítjuk, és csak akkor szórjuk meg sóval, ha már egészen megpirult. A maradék gombát is hasonlóan megpirítjuk, majd félretesszük.

2 tojást felütünk egy kisebb keverőtálban, majd egy villa vagy habverő segítségével felverjük. Hozzáadunk 2 ek tejszínt, majd megsózzuk, megborsozzuk és fűszerezzük fél-fél evőkanál finomra aprított snidlinggel és petrezselyemmel.

Az előbbi serpenyőt felforrósítjuk újra, felolvasztunk benne 1 dkg vajat 1 ek olajjal, majd ráöntjük a tojáskeveréket. Mérsékeljük a lángot közepesre, és másfél-két perc alatt készre sütjük az omlettet (a közepe egy kicsit maradjon remegős, úgy lesz igazán finom). Az egyik felére halmozzunk gombát, ráhajtjuk a másik felét, majd a tányérra csúsztatjuk.

Az említett mennyiség összesen három omlett elkészítésére alkalmas.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago