Beyond Meat hamburger – amikor a húson túl is van élet

A Beyond Meat hamburger ígérete szerint képes ízletes alternatívát nyújtani a hús helyett. Nyár óta már Budapesten is lehetőség van megkóstolni a sok reménnyel kecsegtető műhúst. De, hogy miért is kellene olyat fogyasztani, ami olyan, mint a hús, de mégsem az? Elmeséljük!

Volt egyszer egy Ethan Brown

A növényi eredetű húsokat gyártó cég, a Beyond Meat Ethan Brownnak, az elszánt vegán környezetvédőnek köszönhető. Jelentőségét mutatja, hogy olyan hírességek álltak mögé, mint Bill Gates vagy éppen Leonardo di Caprio. A Beyond Meatnél kezdetben csirkepótlékokkal foglalkoztak. 2017-ben belekezdtek a Beyond Sausages projectbe, ahol a sertéskolbászra igyekeztek vegán alternatívát nyújtani. 2019 júliusában pedig megszületett cikkünk főszereplője, a “hamis marhahúsos” hamburger is.

Egyre többen döntenek úgy manapság, hogy felhagynak az állati eredetű fehérjék vagy csak szimplán a hús fogyasztásával. Sajnos ez így vagy úgy, de néha lemondásokkal jár. A Beyond Meatnél egyértelműen törekedtek arra, hogy visszaadják a “hamburger húsélményét”. Bár a hamburger pogácsa teljes receptje titkos, annyit tudni lehet, hogy többek között borsófehérjét és céklát is használnak az elkészítéséhez. Előbbivel a hús fehérjetartalmát akarják pótolni, utóbbit pedig a színe miatt alkalmazzák (például a véres marhahús látványát visszaadva).

Brown elmondása alapján a környezettudatos, és egyben egészségtudatos embereknek próbálnak ezzel kedvezni. Sőt magának a bolygónak is, nem is beszélve szegény tehenekről. A Michigan-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a húsmentes burger 99%-kal kevesebb vizet és 46%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos húsos társánál. Azért ez elgondolkodtató eredmény, nemde?

Baloldalt Lord Seitan jobbon pedig a Beyond Meat burger

Így szerepelt a Beyond meat hambi…

Fontos számunkra a környezet, ám az igazán jó hamburger-élményről sem szeretnénk magunkat megfosztani, így jött az öltet, hogy mi is górcső alá vettük a nálunk most nyáron debütáló növényi eredetű húst. Egy sajnos biztos, és most kezdjük a rosszal: elég húzós ára van, ha a belvárosi kézműves hambizókhoz mérjük, akkor sem számít túl olcsónak. Mi –  hogy pontosak legyünk – 2790 forintot fizettünk érte a Las Vegansban. Már csak egy kérdés maradt: finom-e?

Próbáltunk kritikusan hozzáállni, és valóban egy marhahúsos hambival versenybe állítani. Azt kell mondjuk a Beyond Meat abszolút megugrotta az elvártakat, és valóban szinte a megtévesztésig hasonló hamburger pogácsát sikerült kreálniuk. Azoknak, akiknek eddig csak a szejtános hambik jutottak, netalántán vegánként visszakacsingatnak a hús felé, azoknak mindenképpen egy üde színfolt lesz az étkezésében a Beyond Meat hamburger. Mi nem csalódtunk benne, sőt legszívesebben már ma is újraennénk. Ti próbáltátok már?

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago