A bogyós gyümölcsök nemcsak nagyon finokmak, de a gyümölcsök között is kiemelkedő antioxidáns források. Bár, tudjuk, hogy most éppen nincs szezonjuk, nyugodtan fogyasszuk a fagyasztott verziót is! Szemezgessünk néhányat belőlük!

Málna

A málna gazdag C-vitaminban, B1- és B2-vitaminban, valamint A-provitaminban. A többi bogyós gyümülcshoz hasonlóan gazdag antioxidáns vegyületekben, például flavonoidokban, ásványi anyagokban, főleg kalciumban, káliumban és magnéziumban szintén gazdag. Érdemes tudni még róla, hogy nemcsak a gyümölcse, de a levele is jótékony hatással bír. A málnalevéltea érösszehúzó hatású, emellett megfázásos betegségek ellen is ajánlott a fogyasztása.

rasberry 2812469 1280

Szeder

A szeder tápanyagiban nagyon hasonló a málnához, ám magasabb antioxidáns tartalommal bír, ez elsősorban sötét színanyagának köszönhető. A fekete szeder levele szintén gyógyhatású, gallusz-és ellágsavat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztóként szokták alkalmazni.

berry 2343940 1280

Ribizli

A ribizli nagyon magas növényi rost, ezenbelül is pektintartalmával emelkedik ki. Savanykás ízét olyan savaknak köszönheti, mint az almasav, citromsav, bórkősav, borostyánkősav, ecetsav, oxálsav. Érdekesség emellett, hogy a ribizliolaj a bőrben található zsírokhoz hasonlatos, így száraz, érzékeny bőrre ajánlott a ribizliolaj használata.

currants 2534931 1280

Áfonya

Az áfonyára sok éven át nem fordítottak különösen nagy figyelmet a kutatók, mivel viszonylag alacsony C-vitamin szinttel bír. De, amint a tudomány felfedezte a flavonoidok jótékony hatását, az áfonya egyből az érdeklődés középpontjába került, nem is véletlen! Fontos megemlíteni antocián tartalmát, amely az áfonya intenzív kékeslila színéért is felelős. Az antociánok sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az egyes bogyók védőburkában koncentrálódnak, mivel ez védi a gyümölcsöt az erős napsütés és más környezeti ártalmak hatásaitól.

blueberry 1326154 1280

Hirdetés: