Fotó: BBC
Az azték eredetű, avokádóból készült guacamole az egyik legjobb nyári mártogatós, ami szendvicskrémként is tökéletesen megállja a helyét.
A guacamole elkészítéséhez csupán néhány dolog kell, mégis folyamatosan óriási népszerűségnek örvend. Ennek oka talán abban keresendő, hogy az avokádó remekül variálható, kedvünk szerint fűszerezhető, olyannyira, hogy még a fanatikus rajongók is viszonylag jámboran eltűrik, ha a krémbe kerül egy kis fokhagyma, tejföl, esetleg majonéz, holott egyik összetevő sem része a hivatalos kánonnak.
Az avokádó mellett jellemzően a lime és hagyma (újhagyma, lilahagyma a legjobb ide) adja a guacamole alapját, de sokan vannak azok, akik szerint hagyma helyett inkább koriander kerüljön a krémbe. Hogy hol van az igazság, azt valószínűleg nem ma fogjuk megfejteni, helyette inkább mutatunk egy receptet, amivel szerintünk nem lehet mellélőni, ráadásul a vegán értrendbe is beleilleszthető.
A hagymát megpucoljuk, majd a chilivel együtt apró darabokra vágjuk, a koriandert felaprítjuk, majd együtt aprítjuk tovább.
Az avokádót meghámozzuk, a húsát kikanalazzuk, majd egy villa segítségével összetörjük. Hozzáadjuk az előzőleg felaprított hagymás-korianderes keveréket.
1-2 ek olajat, a felaprított paradicsomot és 1 lime levét hozzáadjuk, majj ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, akkor ízesítsük még lime lével.
[sc name=”facebook” ][/sc]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…