A puliszka nem csak könnyű, de egészséges is (például gluténérzékenyek is fogyaszthatják), ráadásul nem csak köretnek, de főételnek és desszertnek is kiváló. Nem beszélve arról, hogy koppnapokon pláne jól jön, de máskor is.
Erdélyben régen a szegények eledeleként tartották számon a puliszkát, amely egyfajta kukoricalisztből készült kásás ételt jelöl: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél pedig köretként ették. Az erdélyi konyha mellett a magyar, a román, az erdélyi szász, a bolgár, és az ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható.
Kemény változatát tarisznyába csomagolták, így a mezei és erdei munkához is könnyűszerrel magukkal tudták vinni az emberek. Könnyű, kalóriaszegény étel, amely egy erdélyi szász szólás szerint „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”. Bár a 20. századi városi közösség körében már szinte teljesen kiment a divatból, napjainkban újra nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban a reformtáplálkozás térhódításának köszönhetően.
Hozzávalók
- 600 ml víz
- 100 g kukoricadara
- 2 teáskanál só
- 20 g vaj
Tegyük fel a vizet a sóval együtt melegedni.
Mielőtt a víz felforrna, tegyük bele a kukoricadarát, hogy nehogy összecsomósodjon.
Sűrűn kevergessük, kb. 20 percig. Mikor már kezd összeállni, dobjuk bele a vajat (ízlés szerint lehet plusz fűszereket használni, én fokhagymát is teszek bele).
20 perc elteltével, még melegen öntsük formába, hagyjuk kihűlni (tegyük hűtőbe), és fogyasztható.
Kész is a mennyei puliszka, jó étvágyat kívánunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]