Messze még a farsangi szezon, ám az olajban sült, fahéjas cukorba mártogatott spanyol fánkot, a churros receptjét egyszerűen muszáj most azonnal kipróbálnunk. 

Latin zene, forró hangulat, pikáns ételek, na és churros. A spanyolok csodasütije leginkább a mi képviselőfánkukhoz hasonlít, már ami a tésztáját illeti, csak ezt éppen olajban sütik ki. Két féle változata ismert: az egyik vajjal és tojással, a másik pedig csak olajjal készül. Előbbi verzió puha és omlós, míg az utóbbi ropogós.

Eredetileg nem kerül a tésztájába cukor, csak egy csipetnyi só, ám ha szükségesnek érezzük, nyugodtan tehetünk bele 1-2 teáskanálnyit. Elrontani nem fogja, ám az fontos, hogy alapvetően nem egy édes tésztát kell kapjunk, ugyanis a churros-t a fahéjas cukros borítás és a csokoládéöntet édesíti meg.

Senkit nem akarunk eltántorítani, ám jó vel tisztában lenni: nem egy gyorsan összedobható desszert, úgyhogy mindenképpen érdemes időt szánni az elkészítésére.

Hozzávalók

A tésztához

  • 2.5 dl víz
  • 2 ek barna cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
  • 3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz)

A tetejére

  • 5 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj

A mártogatáshoz

  • 3 dl csokoládés puding

Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat. Tegyük a tűzre.

Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.

Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.

Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra (célszerű eldobható habzsákot használni, nekem az anyag nem vált be, kifolyt mellette a tészta).
Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat).
Hamar sül, amint pirul, már kész is.

Forrás: Nosalty

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: