Diéta & Egészség

Káposztaleves fűszeresen, nem csak diétázóknak

A káposztaleves tipikus diétás étel, ám nem csak azoknak érdemes elkészíteni, akik meg akarnak szabadulni a plusz kilótól. 

A húsmentes káposztalevest elsősorban azért ajánlják fogyókúrázóknak, mivel a káposzta kalóriában és szénhidrátban szegény, míg rostban és tápanyagokban kifejezetten gazdag. Bár a diéta szó hallatán arra gyanakodhatnánk, hogy ezt a leves biztosan nem az élmény miatt fogyasztjuk, ebben azonban nagyot tévedünk.

Mi nem fogyókúrás káposztaleves receptet kerestünk, egyszerűen csak olyat, ami ízletes, és ez nekünk bevált.

Ha laktatóbbá kívánjuk tenni, akkor tehetünk bele krumplit, virslit vagy kolbászt is, mi azonban inkább a zöldségekkel és a fűszerekkel kombináltunk.

Hozzávalók

  • 1 kis fej káposzta (hegyes formájú)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa (azaz petrezselyemgyökér)
  • 10 dkg zeller (2 szelet egy közepes db-ból)
  • 1 nagy db paradicsom (érett )
  • 0.5 közepes db tv paprika
  • köménymag ízlés szerint
  • 1 kk tárkony
  • babérlevél ízlés szerint (kis levél)
  • 1 csipet majoranna
  • 1 gerezd fokhagyma (közepes)
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint (zöldséges)
  • 1 ek olívaolaj

 

A kis fej káposztát a külső levelektől megszabadítjuk, majd egyben, alaposan leöblítjük. A hegyétől lefele vékonyra karikázzuk. A közepe táján félbevágjuk, kivágjuk a kis csutkáját, és így karikázzuk tovább. A többi zöldséget is megmossuk, és szintén felkarikázzuk.

Az olajat egy lábasban felmelegítjük, és az összes zöldséget (kivéve a paradicsomot) + a köménymagot beleforgatjuk, és kb. 10 percen keresztül közepes lángon, kevergetve enyhén megpirítjuk.

Felöntjük vízzel, belekeverjük az ételízesítőt, fűszerezzük, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a fokhagymát.

Lassú tűzön, mint a húslevest, készre főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a káposzta ne főjön szét.

Borítókép forrása: Lénárd Gitta

Recept forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago