A kapros, citromos tökfőzelék egyszerre hűsít és frissít, ilyen hőségben egyszerűen mindent visz. 

A nyár a gyümölcsök és zöldségek szezonja, ilyenkor terem a legtöbb friss és ropogós finomság, amelyekből viszonylag olcsón tudunk isteni finom ételeket készíteni. Itt vannak például a főzelékek: zsenge zöldbab, borsó, cukkini és tök is a rendelkezésünkre áll, hogy valami finomat alkossunk. Utóbbi például különösen hűsítő tud lenni ebben a nagy nyári melegben, különösen akkor, ha a vastag rántás helyett inkább könnyű habarással készítjük.

Citromos tökfőzelék

1 kg közönséges tök (gyalult )
1.5 l víz (ha frissből készítjük, fagyasztottnál, amennyi éppen ellepi)
3 csapott ek finomliszt
2.5 dl tejföl (20 %-os)
fél citrom leve
2 ek cukor
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
2 csokor kapor (nagy )
1 kávéskanál só

 

Feltesszük a tököt egy fazékban a vízzel, sóval, cukorral főni. Miután felforrt, körülbelül 2 percig még főni hagyjuk.

Közben csomómentesre kavarjuk a lisztet a tejföllel. Hozzátesszük a paprikát is.

Egy keveseket kiveszünk több részletben a tök levéből, és a tejfölös lisztet ezzel felhigítva, folyósra és homogén állagúra keverjük.

Ezután a habarát visszaöntjük a tökhöz, jól elkavarjuk, és összeforraljuk.

A fél citrom levét is beleöntjük, ha szükséges sózzuk, esetleg cukrozzuk még.

Az apróra vágott kaprot most tesszük bele, egyet rottyantunk még rajta, és kész.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: