Diéta & Egészség

Egy undok zöldség finoman: kelbimbóleves minestrone módra

Kevés olyan megosztó zöldség van, mint a kelbimbó, pedig hiszitek vagy sem, a kelbimbóleves finom is tud lenni!

A kelbimbó kifejezetten téli zöldség, és bár nagyon egészséges, a többség általában nem tudja mit kezdjen vele, sokakat ugyanis még mindig a menzás rémálom gyötri, ahol többnyire a húslevesben úszkálva találkozhattunk vele.

A mini káposztára hajazó zöldség tehát hátránnyal indul, pedig ha jól készítjük el nagyon finom tud lenni: a lényeg, hogy semmiképpen ne főzzük túl, máskülönben kellemetlen kénes szagot fog árasztani, és még túl is vizesedik. Fontos még emellett, hogy a zöld, tömör példányokat válasszuk a boltban, ugyanis a sárgás levelűek már nem frissek.

Fotó: The Food in My Beard

Hozzávalók

  • Fél kg kelbimbó
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kis karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma vagy sonkahagyma
  • Olaj só
  • Köménymag, oregánó
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • Kukoricaliszt
  • 1 pohár light tejföl

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a répákat karikára, a karalábét és zellert pedig kockákra vágjuk. Ezután olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd sózzuk és hozzádobjuk a a sárga- és a fehérrépát, a zellert és a karalábét, összerázzuk, keverjük, és egy kicsit hagyjuk pirulni.

Aláöntünk fél pohár vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával és a kukoricaliszttel, és az egészet jó alaposan összeforgatjuk, miközben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon oda.   Felöntjük vízzel, és beledobjuk a kelbimbókat is. Fűszerezzük, és fedő alatt lassú tűzön megfőzzük. A végén megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.

Kész is a kelbimbóleves, tálalás után ízlés szerint egy kanál tejfölt keverhetünk bele.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago