Az IR-nek rövidített inzulinrezisztencia a lakosság jó részét érinti. Akit ezzel a cukoranyagcsere-betegséggel diagnosztizálnak, pontos útmutatást kap a követendő életmódról és étrendről. De ha vacsoravendégeink között van IR-es, házigazdaként elég tanácstalanok lehetünk a fogásokat illetően.
Az IR-beteg a cukros ételtől rosszul lesz, köznapian szólva „bekómál”. (Míg az átlagember épp ellenkezőleg: energiával telítődik.) Mit ehet tehát egy IR-es beteg? Az inzulinrezisztencia nem cukorbetegség, de diétája ahhoz hasonló. Az IR-es ételek kiválasztásában egy másik kétbetűs kifejezés, a GI-index a varázsszó. A GI – vagyis glikémiás – index azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli a vércukorszintet. Minél magasabb egy étel GI-indexe, az IR-betegek számára annál inkább kerülendő. Ne kínáljuk ezért IR-es vendégünknek cukros, mézes, növényi szirupos ételeket és italokat, fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményt, tésztát, pelyheket. Gyümölcsből az aszalt gyümölcsök vannak tiltólistán, frissen szinte minden ehető, kivéve a banánt, szőlőt és dinnyét. De nehogy azt higgyük, hogy egy IR-es semmi finomat nem ehet! Magunk is meglephetjük vendégünket egy házilag készített finomsággal – a receptoldalakat böngészve valószínűsíthető, hogy a magunk örömére is elkészítjük majd e finomságokat.
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…