Diéta & Egészség

Nem is sejted mi mindenre jó a kelbimbó

A kelbimbó hallatán talán keveseknek kordul meg a gyomra, annál több ember arcán jelenik meg egyfajta furcsa fintor. A leginkább mini kelkáposztára hajazó zöldséggel pedig gyerekeket is lehet riogatni. Na, most hogy elmondtunk minden rosszat a kelbimbóról, akkor jöhetnek a jók! Ugyanis akad belőlük bőven!

Így született…

Tudjuk, sokszor kezdtünk már úgy egy zöldség vagy gyümölcs történetét, hogy már az ókori Rómában is ismerték. Na, itt erről szó sincs, hiszen a kelbimbó mai formájában csupán a 19. században kelt életre. Belgiumban nemesítették ki a vadkáposztából, angolul a brüsszeli káposzta nevet viseli. Nem különösebben igényes növény, a káposztafélék között a legszárazságtűröbb. Közvetlen rokona a fejes káposztának.

Miért érdemes fogyasztani?

Természetesen mindazokért érdemes fogyasztani ahogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt, gondolva itt arra, hogy jótékonyan hatnak a szív-és érrendszerre, valamint a cukorbetegség és az elhízás ellen kiválóak. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a a keresztesvirágúak, úgy mint a kelbimbó, brokkoli, karfiol összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulásának csökkentésével.

Cukorbetegségben élőknek is hasznos kelbimbó ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, amely csökkenti a glükózszintet, az inzulinérzékenységet viszont növeli. Érdemes azonban hozzátennünk, hogy az alfa-liponsavavval kapcsolatban kimutatott jótékony tulajdonságoknál intravénásan vizsgálták a betegeket, az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval egyenlőre még nincsenek vizsgálatok.

A ritka K-vitamin

A kelbimbó egyik különlegessége, hogy kifejezetten gazdag K-vitaminban (másik neve a fillokinon). A kevés K-vitamin bevitel pedig összefüggésbe hozható a csontok törékenységével. Emellett az egyik legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a véralvadást, a K-vitamin ugyanis segít a fehérjék összetapadásában, ami elengedhetetlen faktor a véralvadáshoz. Ha valaki azonban vérhígítót vesz, akkor körültekintéssel kell bánnia ezzel a vitaminnal, illetve ezt a vitamint tartalmazó élelmiszerekkel, így a kelbimbóval is.

 

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

5 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hónap ago