Diéta & Egészség

Nem is sejted mi mindenre jó a kelbimbó

A kelbimbó hallatán talán keveseknek kordul meg a gyomra, annál több ember arcán jelenik meg egyfajta furcsa fintor. A leginkább mini kelkáposztára hajazó zöldséggel pedig gyerekeket is lehet riogatni. Na, most hogy elmondtunk minden rosszat a kelbimbóról, akkor jöhetnek a jók! Ugyanis akad belőlük bőven!

Így született…

Tudjuk, sokszor kezdtünk már úgy egy zöldség vagy gyümölcs történetét, hogy már az ókori Rómában is ismerték. Na, itt erről szó sincs, hiszen a kelbimbó mai formájában csupán a 19. században kelt életre. Belgiumban nemesítették ki a vadkáposztából, angolul a brüsszeli káposzta nevet viseli. Nem különösebben igényes növény, a káposztafélék között a legszárazságtűröbb. Közvetlen rokona a fejes káposztának.

Miért érdemes fogyasztani?

Természetesen mindazokért érdemes fogyasztani ahogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt, gondolva itt arra, hogy jótékonyan hatnak a szív-és érrendszerre, valamint a cukorbetegség és az elhízás ellen kiválóak. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a a keresztesvirágúak, úgy mint a kelbimbó, brokkoli, karfiol összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulásának csökkentésével.

Cukorbetegségben élőknek is hasznos kelbimbó ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, amely csökkenti a glükózszintet, az inzulinérzékenységet viszont növeli. Érdemes azonban hozzátennünk, hogy az alfa-liponsavavval kapcsolatban kimutatott jótékony tulajdonságoknál intravénásan vizsgálták a betegeket, az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval egyenlőre még nincsenek vizsgálatok.

A ritka K-vitamin

A kelbimbó egyik különlegessége, hogy kifejezetten gazdag K-vitaminban (másik neve a fillokinon). A kevés K-vitamin bevitel pedig összefüggésbe hozható a csontok törékenységével. Emellett az egyik legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a véralvadást, a K-vitamin ugyanis segít a fehérjék összetapadásában, ami elengedhetetlen faktor a véralvadáshoz. Ha valaki azonban vérhígítót vesz, akkor körültekintéssel kell bánnia ezzel a vitaminnal, illetve ezt a vitamint tartalmazó élelmiszerekkel, így a kelbimbóval is.

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago