Nem is sejted mi mindenre jó a kelbimbó

A kelbimbó hallatán talán keveseknek kordul meg a gyomra, annál több ember arcán jelenik meg egyfajta furcsa fintor. A leginkább mini kelkáposztára hajazó zöldséggel pedig gyerekeket is lehet riogatni. Na, most hogy elmondtunk minden rosszat a kelbimbóról, akkor jöhetnek a jók! Ugyanis akad belőlük bőven!

Így született…

Tudjuk, sokszor kezdtünk már úgy egy zöldség vagy gyümölcs történetét, hogy már az ókori Rómában is ismerték. Na, itt erről szó sincs, hiszen a kelbimbó mai formájában csupán a 19. században kelt életre. Belgiumban nemesítették ki a vadkáposztából, angolul a brüsszeli káposzta nevet viseli. Nem különösebben igényes növény, a káposztafélék között a legszárazságtűröbb. Közvetlen rokona a fejes káposztának.

Miért érdemes fogyasztani?

Természetesen mindazokért érdemes fogyasztani ahogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt, gondolva itt arra, hogy jótékonyan hatnak a szív-és érrendszerre, valamint a cukorbetegség és az elhízás ellen kiválóak. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a a keresztesvirágúak, úgy mint a kelbimbó, brokkoli, karfiol összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulásának csökkentésével.

Cukorbetegségben élőknek is hasznos kelbimbó ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, amely csökkenti a glükózszintet, az inzulinérzékenységet viszont növeli. Érdemes azonban hozzátennünk, hogy az alfa-liponsavavval kapcsolatban kimutatott jótékony tulajdonságoknál intravénásan vizsgálták a betegeket, az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval egyenlőre még nincsenek vizsgálatok.

A ritka K-vitamin

A kelbimbó egyik különlegessége, hogy kifejezetten gazdag K-vitaminban (másik neve a fillokinon). A kevés K-vitamin bevitel pedig összefüggésbe hozható a csontok törékenységével. Emellett az egyik legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a véralvadást, a K-vitamin ugyanis segít a fehérjék összetapadásában, ami elengedhetetlen faktor a véralvadáshoz. Ha valaki azonban vérhígítót vesz, akkor körültekintéssel kell bánnia ezzel a vitaminnal, illetve ezt a vitamint tartalmazó élelmiszerekkel, így a kelbimbóval is.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

16 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

17 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago