Nizzai saláta: gyorsan, egyszerűen, laktatót

Számos legenda övezi, és talán már az franciák sem tudják, miből is állt egykoron, de az tény, hogy a nizzai saláta finom, laktató és gyorsan kész fogás, ami főételként is megállja a helyét.  

A legenda szerint az eredeti nizzai salátába csak paradicsom és szardellafilé került, majd egyre több, és több alapanyaggal bővült, például paprikával, olajbogyóval, zöldségekkel, sőt krumplival is. Az étel utáni nyomozást nem segíti, hogy minden forrás más és más összetevőkről beszél, sőt olyanra is akad példa, amely szerint, hal nem is található az eredeti receptben.

Bármi is legyen az igazság, ettől a recepttől, amit mi mutatunk – ha nizzai, ha nem – tutira nem marad éhesen az ember!

Fotó: Thomas Sixt

Hozzávalók

4 db tojás
50 dkg újkrumpli
125 g olajos hal
20 dkg zöldbab (főtt, félbevágott vagy ecetes, olajos zöldbabsaláta)
15 db fekete olajbogyó
1 ek kapribogyó
0.5 közepes fej fejessaláta
2 db paradicsom (vagy 4-6 db koktélparadicsom)

A vinaigrette mártáshoz

2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 tk dijoni mustár (szemes)
2 ek fehérborecet
1 ek citromlé
3 ek olívaolaj
1 ek méz
2 ek víz (elhagyható)
só ízlés szerint

A tojás és a krumplit megfőzzük, megpucoljuk. (Ha nincs zöldbabsalátánk, a felszeletelt zöldbabot vízgőz felett pároljuk.)

A krumplit kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk az olajos hal levével, de olívaolajjal is megtehetjük mindezt. Ha ez megvolt, sózzuk meg a krumplit, majd keverjük hozzá a zöldbabot, kapribogyót, olajbogyót.

A vinaigrette mártáshoz valókat összekeverjük.

Egy tányérra, vagy tálkára salátaleveleket fektetünk. Ráhalmozzuk a krumplis keveréket, majd olajoshal darabokat, tojáscikkeket, paradicsom szeleteket.

Végül locsoljuk meg a vinaigrette mártással. (A saláta és a paradicsom kivételével össze is keverhetjük, behűthetjük és tálaláskor adjuk hozzá a saláta levelet és a paradicsomot.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago