Az obatzter (vagy obatzda, esetleg obazda) a bajorok kedvelt reggelije, amelyet tízóraira, vagy sörkorcsolyaként is szívesen fogyasztanak kenyérre kenhető ínycsiklandó szendvicskrémként. 

Külalakját illetően az obatzter nagyon emlékeztet a mi körözöttünkre, azzal a nagy különbséggel, hogy a bajor konyha közkedvelt krémjének a jó érett camembert adja az alapját. A Bajorország mellett Ausztriában és Svájc bizonyos tartományaiban is ismert obatztert általában vajjal, pirospaprikával, némi köménnyel és hagymával, esetenként sörrel vagy krémsajttal keverik krémesre, ám ahogy itthon a körözöttnek, úgy hazájában az obatzternek sincs egyetlen hivatalos receptje.

obatzter
Fotó: GuteKueche

Az obatzter a 19. században jelent meg Bajorországban, és ha hinni lehet a legendának, akkor egy alkotó szellemű és leleményes asszonynak köszönhető, hogy széleskörben is ismertté vált: először egy weihenstephani (a bajorországi Freising városrésze) vendéglátós, Katharina Eisenreich kezdte el rendszeresen felszolgálni a camemberttel készült szendvicskrémet az 1920-as években, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend a jóféle bajor rozscipó és a hideg sör ízletes kísérőjeként.

Hozzávalók

25 dkg camembert sajt
1 kis fej vöröshagyma
1.5 dl joghurt (natúr)
1 kk bors
1 kávéskanál köménymag
1 csipet só

 

A hagymát apróra, a camembert-t pedig kis darabokra vágjuk, majd az egészet összekeverjük.

Joghurtot adunk hozzá, és beleszórva a fűszereket botmixerrel pürésítjük.

Jól lehűtve kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: