Ha rákívántál a hagymaleves selymes, enyhén édeskés ízére, nem kell rögtön az étterembe rohanni, ugyanis a franciák népszerű levese otthon is nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül. 

A hagymaleves gyakran szerepel az éttermek kínálatában, hiszen végtelenül egyszerű az elkészítése, és többnyire mindenki szereti. Jó hír, hogy otthoni körülmények között is remekül kivitelezhető, és az elkészítése sem igényel különösebb macerát, csupán arra érdemes odafigyelni, hogy az elején a cukrot megkarramellizáljuk a vajon, ettől lesz igazán mély ízű, zamatos a levesünk.

Francia hagymaleves

5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 kg vöröshagyma
1 ek cukor
4 gerezd fokhagyma
2 eksima liszt
250 ml száraz fehérbor
1,3 l forró, erősen ízesített marha alaplé
140 g gruyère sajt

Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat az olívaolajjal. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, majd fedő alatt 10 perc alatt puhára pirítjuk.

Beleszórjuk a cukrot, és hagyjuk főni, amíg meg nem karamellizálódik. A hagymának aranyszínűnek, ízesnek kell lennie. Nagyon figyeljünk, hogy le ne égjen!

A hagyma főzési idejének utolsó néhány percében hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, majd beleszórjuk a lisztet, és jól összekeverjük.

Folyamatosan növelünk a hőn, miközben felöntjük a fehér borral és az alaplével. Fedő alatt 15-20 percig főzzük.

Ha elkészült megszórjuk a lereszelt gruyère sajttal. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago