Bár a szuflé szót hallatán, elsőként a csokiszuflé ugrik be, kár lenne szó nélkül elmenni a sajtszuflé mellett. Mielőtt valami ördöngös konyhai akrobatikára gyanakodnánk, ilyenről szó sincs róla. Nem kell úgy felfújni ezt a sütést, ugyanis a sajtfelfújt egészen egyszerűen összedobható!
A szuflé szó hallatán a legtöbben valami bonyolult konyhai hadműveletre asszociálnak, pedig egy nagyon is egyszerű, és jól variálható ételről van szó, amely ugyanolyan tökéletes egy gyors vacsorának, mind vendégváró nasinak.
A sajtfelfújt – vagy francia nevén a soufflé au fromage – egy nagyon illatos, könnyed francia fogás, ami ráadásul semmi különösen extra alapanyagot nem igényel. A sajtfelfújt alapja a krémes besamel, de ezen kívül úgy variáljuk és dúsítjuk, ahogy csak szeretnék. Mindez pedig akkor lesz igazi, ha kívül kicsit roppan, belül azonban levegős, könnyed és omlós marad. Ebben segítünk most!
Hozzávalók
25 gramm vaj
25 gramm liszt
125 ml tej
1 kiskanál mustár
150 gramm reszelt sajt (mi ementálival készítettük)
apróra vágott friss bazsalikom és snidling
3 nagy tojás, sárgája-fehérje szétválasztva
só, bors, szerecsendió
Melegítsük elő 180 oC-ra a sütőt, majd vajazzuk ki előre a sütőformákat.
Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre.
Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a mustárt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, az apróra vágott zöld fűszereket, és a többi fűszert.
Míg felverjük a tojásfehérjét, kicsit hagyjuk kihűlni.
Ha ezzel megvagyunk, apránként, finoman, de határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshabot. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön nagyon össze!
Öntsük a kivajazott formákba és tegyük be a sütőbe! 180oC-on körülbelül 20-25 percig süssük.
A sütőt ne nyissuk ki, és ha kész, azonnal tálaljuk!