Bár a spenótos lasagne nem biztos, hogy Garfield kedvence lenne, mi nagyon is odavagyunk érte. Hogy miért?  Egyrészt a spenót nagyon egészséges, másrészt lasagnaként elkészítve roppant finom is. És még az elkészítése is egyszerű!

A spenótos-besameles lasagne kiadós vacsora vagy ebéd, és mindez hús nélkül. Az eredeti lasagnét hússal, paradicsomszósszal, besamellel, és sajttal rétegzik. ám itt egy könnyített verziót mutatunk meg nektek, amely a spenót miatt ráadásul nagyon egészséges is.

Hozzávalók

• 40 dkg spenót
• 25 dkg lasagnelap
• 20 dkg reszelt cheddar vagy trappista sajt
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 vöröshagyma
• só, frissen őrölt bors
• olaj

A besamelhez:

• 5 dkg vaj
• 5 dkg liszt
• 1 liter tej
• 1 kis fej hagyma
• 1 babérlevél
• pár szem szegfűszeg

15759332349 4dc13debc0 c

A hagymát felkockázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, aztán jöhet hozzá a spenót, amit megfőzünk jó alaposan, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Belereszeljük a fokhagymát, majd ha kész lehúzzuk a tűzről.

A besamel elkészítéséhez megpucoljuk a hagymát, beletűzzük a szegfűszeget, majd a babérlevéllel egyetemben beletesszük a tejbe, és melegíteni kezdjük. Mielőtt még felforrna, levesszük a tűzről, és eltávolítjuk belőle a hagymát és a babérlevelet.

A vajat felhevítjük, majd hozzákutyuljuk a lisztet, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Ha már kicsit megbarnult a liszt, hozzákeverjük a tejhez gyors mozdulatokkal, például egy habverő segítségével.

Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük az egészet. Ha kész, összekeverjük a spenóttal, de hagyjunk egy kevés besamelt a tetejére is. Kivajazunk egy tálat, majd jöhet a rétegezés: az aljára egy tésztalapot teszünk, arra megy a spenótos keverék, arra egy újabb tészta, és így tovább. Végül tésztával zárjuk le.

A reszelt sajtot összekeverjük a megmaradt besamellel, és szépen eloszlatjuk a tészta tetején. Kétszáz fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

 

Hirdetés: