Fotó: The Spruce Eats
A karalábé-krémleves selymes, karakteres fogás, ami olyan laktató, hogy nem is feltétlen szükséges utána második fogás.
A karalábé nem tartozik a legnépszerűbb fogások közé, jellegzetes ízét és illatát sokan nem kedvelik főzve, pedig nagyon változatos és nem utolsósorban ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Készíthetsz belőle töltött karalábét, rakhatod salátába, megsütheted köretnek, sőt krémlevest is főzhetsz belőle. Utóbbihoz mutatunk most receptet.
80 dkg karalábé
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db közepes burgonya
2 darab fehérrépa
8 dl alaplé
5 dkg vaj
1 tk. köménymag
1 dl tejszín
Gruyere sajt
só, bors
Egy edényben vajat hevítünk, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a köménymagot és a zúzott fokhagymát, és még egy percig kevergetjük. Ezután a kockákra vágott burgonyát és a karalábét, valamint a karikára vágott fehérrépát is hozzáadjuk, majd körülbelül 5-10 percig kevergetjük.
Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon addig főzzük a levest, ameddig a zöldségek meg nem puhulnak. (Ez körülbelül 35-40 percet vesz igénybe.)
Lehúzzuk a levest a tűzről, majd botmixerrel krémes állagúra pürésítjük.
Visszarakjuk a levest a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, majd forrón tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…