Fotó: Tessa the Domestic Diva
Sokaknál a zabkása az abszolút kedvenc, de hogy ne váljék unalmassá, érdemes néha más gabonafélékkel is kísérletezni. A köles például egy remek alternatíva.
A köles mennyannyi csodás élettani hatással rendelkezik: könnyen emészthető, magas a rosttartalma, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, miközben az egyik leggazdagabb magnéziumforrás. Az ősgabonáként is emlegetett növény valamikor a magyar konyha egyik alapélelmiszere volt, később azonban valamiért háttérbe szorult, szinte már nem is gondolunk rá, pedig sokrétű felhasználása és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt feltétlenül érdemes visszavezetni a mindennapokba. Kezdjük mondjuk a reggelinél!
A kölest kimérjük, víz alatt alaposan leöblítjük. Ha reggelinek készítjük, érdemes előző este beáztatni a kölest, így megszívja magát, és könnyebben puhul majd főzéskor.
A kölest leszűrjük. A tejet a vízzel felforraljuk, majd hozzátesszük a megmosott kölest, és többször átkeverve 20-25 percig alacsony lángon főzzük. Ha úgy érezzük, hogy kevés rajta a folyadék, önthetünk még hozzá tejet vagy vizet.
Mielőtt lehúznánk a tűzről, mehet bele az édesítő és a vanília-kivonat.
Tálaláskor díszítjük a kedvenc gyümölcseinkkel.
[sc name=”facebook” ]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…