Diéta & Egészség

Villámgyors reggeli köleskása

Sokaknál a zabkása az abszolút kedvenc, de hogy ne váljék unalmassá, érdemes néha más gabonafélékkel is kísérletezni. A köles például egy remek alternatíva. 

A köles mennyannyi csodás élettani hatással rendelkezik: könnyen emészthető, magas a rosttartalma, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, miközben az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás. Az ősgabonáként is emlegetett növény valamikor a magyar konyha egyik alapélelmiszere volt, később azonban valamiért háttérbe szorult, szinte már nem is gondolunk rá, pedig sokrétű felhasználása és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt feltétlenül érdemes visszavezetni a mindennapokba. Kezdjük mondjuk a reggelinél!

Reggeli köleskása gyümölcsökkel

  • 1 csésze köles
  • 2,5 csésze növényi tej
  • 1 csésze víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • cukor, juhar- vagy agavészirup ízlés szerint
  • bármilyen gyümölcs, amit szeretsz

A kölest kimérjük, víz alatt alaposan leöblítjük. Ha reggelinek készítjük, érdemes előző este beáztatni a kölest, így megszívja magát, és könnyebben puhul majd főzéskor.

A kölest leszűrjük. A tejet a vízzel felforraljuk, majd hozzátesszük a megmosott kölest, és többször átkeverve 20-25 percig alacsony lángon főzzük. Ha úgy érezzük, hogy kevés rajta a folyadék, önthetünk még hozzá tejet vagy vizet.

Mielőtt lehúznánk a tűzről, mehet bele az édesítő és a vanília-kivonat.

Tálaláskor díszítjük a kedvenc gyümölcseinkkel.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

22 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago