Fotó: Tessa the Domestic Diva
Sokaknál a zabkása az abszolút kedvenc, de hogy ne váljék unalmassá, érdemes néha más gabonafélékkel is kísérletezni. A köles például egy remek alternatíva.
A köles mennyannyi csodás élettani hatással rendelkezik: könnyen emészthető, magas a rosttartalma, szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, miközben az egyik leggazdagabb magnéziumforrás. Az ősgabonáként is emlegetett növény valamikor a magyar konyha egyik alapélelmiszere volt, később azonban valamiért háttérbe szorult, szinte már nem is gondolunk rá, pedig sokrétű felhasználása és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt feltétlenül érdemes visszavezetni a mindennapokba. Kezdjük mondjuk a reggelinél!
A kölest kimérjük, víz alatt alaposan leöblítjük. Ha reggelinek készítjük, érdemes előző este beáztatni a kölest, így megszívja magát, és könnyebben puhul majd főzéskor.
A kölest leszűrjük. A tejet a vízzel felforraljuk, majd hozzátesszük a megmosott kölest, és többször átkeverve 20-25 percig alacsony lángon főzzük. Ha úgy érezzük, hogy kevés rajta a folyadék, önthetünk még hozzá tejet vagy vizet.
Mielőtt lehúznánk a tűzről, mehet bele az édesítő és a vanília-kivonat.
Tálaláskor díszítjük a kedvenc gyümölcseinkkel.
[sc name=”facebook” ]
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…