Gasztroturizmus

Íme a világ legnagyobb mézeskalács városa!

Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben látott napvilágot a világ legnagyobb mézeskalács városa, amelyet idén is tovább bővítettek egy-két cuki épülettel. 

Pepperkakebyen egy miniatűr és mézes kisváros, amelyet minden évben tovább építenek a norvégok – igen jól hallottátok – mézeskalácsból! A falnivalóan édes város Bergen szinte minden látnivalóját felvonultatja, kezdve az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól a kikötőben horgonyzó hajókig.

Mellesleg nem csoda, hogy egy skandináv ország ad otthont a világ legnagyobb mézeskalács városának, Norvégiában ugyanis igen kedvelt műfaj a mézeskalács és a mézeskalács-készítés, amelyben idén például harminc fő vett részt. Külön érdekesség, hogy nem csak a háziasszonyok kapnak ilyenkor kedvet egy kis sütögetésre, hiszen az építészektől a villanyszerelőkig, mindenki szívesen segédkezik a konyhában.

Bergenben 1991 óta építik a miniatűr várost a karácsonyi édességből, így mérete évről-évre egyre csak nőtt, és napjainkra 2.000 épületével már világrekordernek számít.

Fotó: Visit Bergen

A csodálatos várost eddig minden évben belépő díj ellenében november közepétől Karácsonyig lehetetett megtekinteni, ám a vírushelyzetre való tekintettel idén sajnos csak képeken csodálhatjuk meg a mesebeli mézeskalács-települést.

Bergen mézeskalács városa máskülönben non-profit jelleggel működik, a belépőkből befolyó összeget ugyanis jótékonysági szervezetek között osztják szét. Az alkotásban résztvevőknek természetesen nem kell fizetniük, illetve minden 12 év alatti gyermeknek is ingyenes a belépés.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago