vega-szalámi
Fotó: Szent István Egyetem

Sok volt a hús az ünnepek alatt? Esetleg vegetáriánus vagy? A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt közösen alkotta meg az első magyar vega szalámi receptjét, amely kétféle ízesítéssel kerül majd a boltokba. 

A SALAdMI névre keresztelt zöldséges felvágott az egészséges élet új lépcsője a hazai piacon, amelyet kitalálói nem csak a vegetáriánus étkezés híveinek, de a megrögzött húsfogyasztóknak is jó szívvel ajánlanak. A különleges szalámi kezdetben két ízben készülne: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd.

Csurka Tamás termékfejlesztő elmondta, hogy nem az volt a céljuk, hogy sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóghoz hasonlóan, egy húspótlékot alkossanak, hanem hogy egészen új felhasználási oldaláról mutassák meg a zöldséget. A szalámi egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás lett, amellyel még egészségesebbé tették az innovatív zöldségkészítményt.

vega-szalámi
Fotó: Good HouseKeeping

Az egészség mellett a szalámi kitalálói célul tűzték ki, hogy azokat az alakhibás, a multik polcain meg nem tűrt zöldségeket is felhasználják, amelyek máskülönben a szemétben végeznék. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy romlott vagy ehetetlen zöldségek kerülnek majd a szalámiba, hanem, hogy a fenntarthatóság jegyében azok az ételek is felhasználásra kerülnek, amelyek picinyke szépséghibájukkal együtt is teljesen alkalmasak az emberi fogyasztásra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: