Magyar ember magyar halat leginkább karácsonykor eszik – halfogyasztásban Európa sereghajtói vagyunk. Pedig a régi magyar étrendben több hal szerepelt, mint hús. Környezetünk és egészségünk is jól járna, ha több halat fogyasztanánk – minőségi forrásból.
Az édesvízi halak húsa (is) könnyen emészthető, A-, B- és D-vitaminban gazdag, vas- és jódtartalma is jelentős. A vizek szennyezettsége miatt azonban (például a földekről a folyóvizekbe, tavakba szivárgó műtrágyából) káros anyagokat is tartalmazhat, és sokszor iszapízű. Ezt lehet kiküszöbölni a halgazdasági beszerzéssel – és még a halgazdaságok és halfajták között is válogathatunk.
A Bács-Kiskun megyei Akasztó korábbi szikes legelői helyén most halastavakat: az Akasztói Halgazdaságot találjuk. (Pontosabban halgazdaságot, horgászparkot, strandot, játszóteret, kempinget, panziót és halcsárdát. Meg a halak táplálásához alapanyagot biztosító gabonaföldeket.) A családi gazdaság „saját” hallal is büszkélkedhet, az akasztói szikiponty immár hazai földrajzi oltalom alatt áll. Természetközeli nevelésének köszönhetően különösen egészséges halféléről van szó, melyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület „Aranyszalag Minőség” védjeggyel is elismert, s melyet egy kisebb kirándulás keretében magunk is beszerezhetünk – és meg is kóstolhatunk.
Fotó forrása: Akasztói Horgászpark és Halascsárda
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…
Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…