Magyar ember magyar halat leginkább karácsonykor eszik – halfogyasztásban Európa sereghajtói vagyunk. Pedig a régi magyar étrendben több hal szerepelt, mint hús. Környezetünk és egészségünk is jól járna, ha több halat fogyasztanánk – minőségi forrásból.
Az édesvízi halak húsa (is) könnyen emészthető, A-, B- és D-vitaminban gazdag, vas- és jódtartalma is jelentős. A vizek szennyezettsége miatt azonban (például a földekről a folyóvizekbe, tavakba szivárgó műtrágyából) káros anyagokat is tartalmazhat, és sokszor iszapízű. Ezt lehet kiküszöbölni a halgazdasági beszerzéssel – és még a halgazdaságok és halfajták között is válogathatunk.
A Bács-Kiskun megyei Akasztó korábbi szikes legelői helyén most halastavakat: az Akasztói Halgazdaságot találjuk. (Pontosabban halgazdaságot, horgászparkot, strandot, játszóteret, kempinget, panziót és halcsárdát. Meg a halak táplálásához alapanyagot biztosító gabonaföldeket.) A családi gazdaság „saját” hallal is büszkélkedhet, az akasztói szikiponty immár hazai földrajzi oltalom alatt áll. Természetközeli nevelésének köszönhetően különösen egészséges halféléről van szó, melyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület „Aranyszalag Minőség” védjeggyel is elismert, s melyet egy kisebb kirándulás keretében magunk is beszerezhetünk – és meg is kóstolhatunk.
Fotó forrása: Akasztói Horgászpark és Halascsárda
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…