Vendéglátóhelyek

Kávéház a Vörös Lóhoz – az étteremben újragondolt piac

A Liliomkert termelői piac (a Káli-medence nevezetessége) csak vasárnaponként tart nyitva. Diszeli étterme, a Kávéház a Vörös Lóhoz viszont minden nap várja vendégeit – a piaci árusoktól, vagyis a termelőktől származó alapanyagokból készült ételekkel és Balaton-felvidéki borokkal.

Tapolca a tavasbarlanggal, valamint a Malom-tóval és éttermeivel, oldalában a (Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épületében berendezett) iskolamúzeummal kedvelt kirándulóhelye a Balatonon nyaralóknak. Malom, múzeum és étterem azonban nem csak itt található, hanem a városhoz csatolt Diszelben is: az egykori Stankovics-malom „ikerépületeinek” egyikében ugyanis az Első Magyar Látványtár Kiállítóháza, a másikban a Kávéház a Vörös Lóhoz található. Az épületegyüttest a Falukemence egészíti ki.

Ha valakit a név elbizonytalanítana: ebben a kávéházban nem csak kávé, szörp és egyéb innivaló, valamint különféle édességek fogyaszthatók, hanem meleg ételek is. Az „éttermi alapkínálatnak” számító rántott szelet mellett olyan helyi specialitások is szerepelnek az étlapon, mint a dödölle, de az étlapon nem szereplő szezonális fogásokat is választhatunk, például joghurtos cukkinikrémlevest tökmaggal, vagy mángoldlevélbe töltött juhsajtos puliszkát paradicsommal. Lehet jönni egy késői kiadós reggelire, egy könnyű főzelék ebédre, fröccsözni, sörözni, kávézni, sütizni… És mindez összeköthető egy látványtári kiállítással. Vagy egy kis piacozással. A kávéházban is van egy „kamra” Liliomkertes termékekkel, de újabban péntek délutánononként egy kis helyi piacot is szerveznek, amelynek legfőbb vonzereje a Falukemencében frissen sült langalló.

A fotók forrása: Kávéház a Vörös Lóhoz

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago