Vendéglátóhelyek

Kávéház a Vörös Lóhoz – az étteremben újragondolt piac

A Liliomkert termelői piac (a Káli-medence nevezetessége) csak vasárnaponként tart nyitva. Diszeli étterme, a Kávéház a Vörös Lóhoz viszont minden nap várja vendégeit – a piaci árusoktól, vagyis a termelőktől származó alapanyagokból készült ételekkel és Balaton-felvidéki borokkal.

Tapolca a tavasbarlanggal, valamint a Malom-tóval és éttermeivel, oldalában a (Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épületében berendezett) iskolamúzeummal kedvelt kirándulóhelye a Balatonon nyaralóknak. Malom, múzeum és étterem azonban nem csak itt található, hanem a városhoz csatolt Diszelben is: az egykori Stankovics-malom „ikerépületeinek” egyikében ugyanis az Első Magyar Látványtár Kiállítóháza, a másikban a Kávéház a Vörös Lóhoz található. Az épületegyüttest a Falukemence egészíti ki.

Ha valakit a név elbizonytalanítana: ebben a kávéházban nem csak kávé, szörp és egyéb innivaló, valamint különféle édességek fogyaszthatók, hanem meleg ételek is. Az „éttermi alapkínálatnak” számító rántott szelet mellett olyan helyi specialitások is szerepelnek az étlapon, mint a dödölle, de az étlapon nem szereplő szezonális fogásokat is választhatunk, például joghurtos cukkinikrémlevest tökmaggal, vagy mángoldlevélbe töltött juhsajtos puliszkát paradicsommal. Lehet jönni egy késői kiadós reggelire, egy könnyű főzelék ebédre, fröccsözni, sörözni, kávézni, sütizni… És mindez összeköthető egy látványtári kiállítással. Vagy egy kis piacozással. A kávéházban is van egy „kamra” Liliomkertes termékekkel, de újabban péntek délutánononként egy kis helyi piacot is szerveznek, amelynek legfőbb vonzereje a Falukemencében frissen sült langalló.

A fotók forrása: Kávéház a Vörös Lóhoz

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago