Egy igazi desszert ikon kerül most terítékre cikkünkben. Mindenki tudja, mire gondolunk, ha azt mondjuk gundel palacsinta. De vajon tudjuk miért és hogyan született?

Volt egyszer egy Wampetich…

A történet 1957-ben vette kezdetét, amikor is egy 13 éves  bajor fiú, nevezetesen Johann Adam Michael Gundel 30 márkával a zsebében Magyarországra érkezett, hogy szerencsét próbáljon. Gundel élete végül egy igazi sikertörténetként alakult, több éttermet is magáénak tudhatott, a Virágbokor Vendéglő vendégei között például olyan neves személyiségek szerepeltek, mint Liszt Ferenc vagy Mikszáth Kálmán.  A sikertörténet tovább folytatódott Gundel fiával, Károllyal, aki 1910-ben vásárolta meg a városligeti Wampetich vendéglőt. Az étterem hamar hírnevet szerzett, nevét pedig az általunk is jól ismert Gundelre változtatták.

16333153221 a6d5da38a2 c
Kivilágított Gundel étterem

A gundel palacsinta születése

A történet szerint a palacsinta születése Márai Sándorhoz, pontosabban feleségéhez, Lolához köthető. Márai Sándor író, költő és újságíró Rendelés előtt című novellájából Kaland címmel színházdarabot rendeztek. A premier megünneplésére egy banketten került sor a Gundel étteremben. Márai felesége, Matzner Lola sem szeretett volna üres kézzel érkezni, így egyik kedvenc desszertjét, a dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal töltött csokoládés palacsintát is készíttetett a rendezvényre. Gundel Károlynak pedig annyira ízlett a palacsinta, hogy azonnal hozzáadta az étterem kínálatához Márai palacsinta névvel. Az író és felesége emigrálása után, a palacsinta a mára is ismert gundel nevet kapta.

Akárhogyan is mi köszönjük, hogy fennmaradhatott a gundel palacsinta, tűzbe tennénk a kezünk, hogy sokak gyengéje. Legalábbis a miénk biztosan!

Forrás: https://foodandwine.hu/2015/10/30/palacsinta-a-marai-gundel-palacsinta-tortenete/

Hirdetés: